Utorak, 22 Prosinac 2015 20:25

Vlahušić: Odluku o psima ocijenit će ministarstva, po meni je neprovediva, a predložit ćemo da svaki vijećnik koji ju je izglasao i prosvjednici udome po jednog psa

Piše:

Nakon što je Gradsko vijeće usvojilo prijedlog KLGB Mara Kristića o azilu na Žarkovici u kojem se od Grada traži da žurno i o svom trošku vrati životinje na Žarkovicu, gradonačelnik Andro Vlahušić kazao je za portal Dubrovnikpress.hr kako će od Ministarstva poljoprivrede, kao i Ministarstava uprave tražiti ocjenu usvojenog akta. Naglasio je kako priprema cijeli niz mjera kako bi potaknuo građane na udomljavanje pasa, a što će pripomoći i Grad Dubrovnik.

 

- Po meni dio odluke koju je usvojilo Vijeće, a u kojoj se, nakon naloga veterinarske inspekcije da se psi zbirnu u druga skloništa, traži njihovo vraćanje sklonište u Dubrovnik, nije provediva. Odluku koju je usvojilo Vijeće neću stavljati izvan snage već ću je poslati Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu uprave na procjenu. - rekao je Vlahušić, najavivši cijeli niz novih mjera kojim će Grad Dubrovnik poticati udomljavanje pasa.

 

- Kroz HNS-ov projekt pod nazivom Pokažite ljubav prema životinjama, a ne mržnju prema ljudima predložit ćemo da svaki gradski vijećnik koji je usvojio neprovedivu odluku, kao i svaki od prosvjednika koji je prosvjedovao ispred moje kuće, pa i kasnije na Stradunu, udome po jednog psa jer psima nije mjesto na Žarkovici nego u domovima građana, a Grad Dubrovnik će preko Sanitata svim udomiteljima, ovisno o vrsti i veličini psa, osigurati hranu za godinu dana te podmiriti troškove za njihovu njegu i liječenje. Vodit ćemo i evidenciju o udomiteljima i na svakom Gradskom vijeću ćemo pitati vijećnike i Mara Kristića koliko su pasa udomili. Pitat ćemo to i prosvjednike jer ih udomljavanje prema ovom modelu neće ništa koštati. - najavio je Vlahušić.

 

Gradonačelnik je najavio kako Grad priprema još jednu akciju, a s ciljem da se građani uvjere kakva su skloništa u koja su zbrinuti psi sa Žarkovice.

- Grad će uzeti kombi i platiti obilazak skloništa svima onima koji to žele, medijima i građanima, da obiđu skloništa i vide kako ona  izgledaju. Mi imamo izjave da su psi smješteni u katastrofalnim uvjetima, a s druge strane imamo izjave veterinara da su pse sa Žarkovice spasili od užasa. Pozivam i sve komentatore s Facebooka, iz Hrvatske i svijeta da udome po jednoga psa iz Dubrovnika jer će im Grad Dubrovnik osigurati hranu za pse. Dakle, ili nastavite mrziti gradonačelnika ili recite što želite. Osnovat ćemo i Facebook grupu na kojoj ćemo pod šiframa voditi evidenciju o udomljavanju pasa. - kazao je Vlahušić.

 

- Posebno pozivam sve one koji su na grubi način govorili o meni da pokažu svoju humanost. Neka pokažu malo dobrote. Nije inspekcija Ministarstva poljoprivrede donijela odluku kakvu je donijela zato što je psima dobro nego zato jer im je loše. - istaknuo je Vlahušić.

 

Dodao je kako će novo sklonište za životinje funkcionirati u sklopu Sanitata.

- Novo će sklonište biti izgrađeno po najvećim hrvatskim standardima, a jedini zadatak njegovih zaposlenika bit će da udomljavaju životinje s područja Grada Dubrovnika. Uvest ćemo i sustav visokih kazni za one koje napuštaju životinje. Moj je prijedlog da se iznosi kazni kreću od 5 do 10 tisuća kuna jednokratno. Za pse s područja drugih općina morat će skrbiti te općine ili će ih odvoditi u skloništa po Hrvatskoj, ne u sklonište u Dubrovniku. Mi nemamo za njih mjesta. Za sve one koji dovode pse na područje Grada Dubrovnika, a budu identificirani, jer po Gradu je svugdje postavljen video nadzor, bit će osim prekršajne, zbog zlostavljanja životinja, pokrenuta i kaznena prijava. - najavio je gradonačelnik Vlahušić.

 

Osvrnuo se Vlahušić i na prosvjednike okupljene ispred njegove kuće, koji okupljanje nisu prijavili policiji na tom mjestu, posebice Mara Kristića koji je jučer bio među njima.

- Dolazak gradskog vijećnika ispod prozora moje kćeri samo je bijes i mržnja prema meni kao gradonačelniku. To je kazneno djelo. To nije bio javni prosvjed. Gradski vijećnik, odnosno šef opozicije dolazi uznemiravati obitelj gradonačelnika i to još za radnog vremena. Možda je uzeo slobodan dan da može moju kćer Ivanu uznemiravati. Dijete je došlo doma iz Zagreba, a on joj je došao galamiti ispod prozora. Čudne se stvari događaju zadnjih mjesec dana. Prvo su konzervatori, kad su u pitanju kućice, išli protiv svoga mišljenja. Nisu oni bili protiv mene jer su na sastanku rekli da se slažu s postavljanjem kućica. Išli su protiv sebe i postali bijesni. Drugo je ovo što su navodni ljubitelji životinja došli prosvjedovati ispred vrata kuće u kojoj su bili moja supruga i kćer i tako pokazali da njih samo zanima politika. Nisu oni došli meni, nego obitelji Andra Vlahušića. Ja razumijem građane koji mogu biti frustrirani, ali da jedan od šefova opozicije u Gradu dolazi pod prozor prijetiti kćeri i supruzi gradonačenika koji je biran na slobodnim izborima, to je strašno. - rekao je Vlahušić.

 

Naglasio je kako su HDZ-ovci Mato Franković i Marko Potrebica, kad su u pitanju psi sa Žarkovice, tek na sjednici Gradskog vijeća naglo promijenili stav.

- Mato Franković i Marko Potrebica su rekli da imam njihovu potporu, da stoje iza mene kad su u pitanju životinje, a zašto su kasnije postupili kako su postupili boli me briga.- rekao je gradonačelnik Andro Vlahušić.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250