Petak, 06 Siječanj 2017 12:02

Zimski ribolov iz plovila; kako se usidriti i čime loviti

Piše:

Izgledi za uspješan zimski ribolov udičarenjem puno su veći nego što se obično misli, posebice u dubljim, predjelima stalne temperature mora. Osnovni uvjet za uspjeh jest poznavanje dobrih pozicija, posta. Šanse za uspjeh se još više povećavaju uspješnim kombiniranjem znanja i iskustva s mogućnostima koje daje suvremena elektronska oprema, ehosonder i GPS. Zimi elektronika dobiva na značaju ne samo zbog ishoda ribolova nego i zbog sigurnosti ribolovca.

Najbolje pozicije za zimski ribolov su podmorski grebeni, seke, bez obzira na njihovu veličinu. Na njima su uspostavljeni složeni lanci ishrane, počevši od biljaka pa sve do krupnih riba grabljivica. U području seka česti su arbun, kanjac, kantor, kijerna, pagar, škrpina, gruj (ugor), zubatac...
skrpina213Za uspješni zimski ribolov na sekama bitno je znati koje se riblje vrste mogu očekivati na određenoj seki, obzirom na njenu veličinu, položaj i dubinu, kako bi se svemu tome prilagodila tehnika, pribor te sve ostalo potrebno za ribolov. Tako se, primjerice, zubatac i pagar iznimno rijetko zadržavaju na dubinama manjim od 20, a najčešće oko 50 metara. S druge strane, kanjce, arbune, fratre, škrpine te druge sitnije ribe, ali i gruja može se loviti i na plitkim sekama, odnosno na onima bližim obali.

KAKO SE SIDRITI

Svi dijelovi seka nisu podjednako bogati ribom. Najbolje je udičariti na padinama, i to onim koje su manje izložene kurentu. Najuspješnije se lovi iz plovila koje miruje pa je sidrenje veoma važna operacija, koju nije lako obaviti. Najbolje je to uraditi u fazama. Posao će znatno olakšati primjena ehosondera.

Sidrenje počinje zaustavljanjem plovila  nad najvišom točkom seke. Tu se s prove spusti sidro pa krmom vozi na unaprijed odabranu poziciju lova, vodeći računa o tome da se previše ne zateže konop sidra, kako ono ne bi popustilo i pomaklo se.

Na mjestu lova se ne treba zaustaviti, nego valja produžiti još malo i s krme spustiti drugo sidro. Zatim se laganom vožnjom treba vratiti na odabrano mjesto udičarenja i zategnuti oba konopca. Iako se opisana operacija čini jednostavnom, vjerojatno će je trebati i nekoliko puta ponoviti dok se točno ne nađe željeno mjesto ribolova.

OSNOVNI ALAT JE BULENTIN

Osnovni udičarski alat za ribolov na sekama, ne samo zimi, jest bulentin iz usidrenog plovila. Klasični „očenaš“ završnjak s olovnicom na kraju najbolje je rješenje. Broj priveza, pjoka, primula, odnosno udica na sistemu ovisi o veličini ribe koja se želi loviti. Krupnije se ribe obično love s jednim, a sitnije s dvije do tri primule na završnjaku. Težina olovnice se kreće od 100 do čak 500 grama, ovisno o dubini na kojoj lovi, ali i snazi kurenta. Debljina osnovne strune, ako je najlonska, kreće se između 0,40 i 0,60 mm, a završnjaka 0,30 do 0,50 mm.

Nedostatak sistema s fiksnom olovnicom jest u tome što ribe odmah osjete otpor, a prednost mu je samokontriranje, jer se zbog težine olovnice udica sama zabada kada riba proguta ili ponese mamac. No, taj se nedostatak donekle može ublažiti dužim završnjakom.

Ako su cilj ribolova arbun ili druge sitnije ribe, najbolje je loviti štapom težine bacanja 40 do 80 ili 50 do 100 grama, dužine 2,7 do 3,5 m,  brze akcije i iznimno osjetljivog vrha. Na štapu treba biti srednja, rola veličine 4 ili 5, odnosno kapacitet 100 m najlona promjera 0,40 ili 0,50 mm. Međutim, na njen kalem je najbolje namotati najlon promjera 0,25 do 0,30 mm, dok se za lov „preko prsta“ mora koristiti skoro dvostruko deblja osnovna struna. No, bez obzira kakvim se priborom lovilo, osnovna struna mu mora biti od slabo rastezljivog najlona, a na njemu je najbolje imati udice oblika „Crystal“, odnosno, za krupnije ribe, udice oblika „Cirlce“, „Octopus“, „Live bait“ i „Beak“.

Iako se poput sitniji i krupnije ribe mogu loviti „preko prsta“, krupnije riba na većim dubinama neusporedivo je  bolje i lakše loviti suvremenim priborom, odnosno štapom dužine 2,1 do 2,7 m  i težine bacanja 100 do 200 ili čak i više grama. Na njega se treba montirati rola veličine 6 ili 7. Loviti se može i manjim ili srednjim multiplikatorom (do 12 libri) na odgovarajućem štapu.
IMG 1529 X Zoga Takadum SI 6313Mamce za zimsko kančarenje treba birati prema vrsti i veličini ribe koja se želi loviti. Primjerice, kad su ciljana lovina arbuni i kantori najbolje je nadijevati meso dagnje, kozicu, raka samca, kakvog crvića ili komad glavonošca. Za pagra, zubaca i druge krupnije ribe najbolje je koristiti žive ribice i glavonošce. Nužno ih je ponuditi malo poviše dna, kako se ne bi, eventualno, zavukle u kakvu rupu i tako bile slabo vidljive grabljivicama. Za ugora i murinu mamac se može spustiti i na dno, ako se radi o usoljenoj srdeli ili kojem drugom mamcu intenzivnog mirisa.

KOMBINACIJA „VERTICAL JIGGINGA“ I BULENTINA

Osim bulentinom, na sekama se odlični ulovi postižu i „vertical jiggingom“, a još bolji, osobito krupnijih riba, kombinacijom te dvije tehnike. U tom ribolovu nema sidrenja - lovi se iz plovila kojeg vjetar ili kurenat nosi preko seke.

Loviti se može teškim štapom za bulentin ili štapom za „vertical jigging“ snage do 50 libri, koliko treba biti i snaga osnovne „PE“ strune. Na njenom kraju treba biti trostruka vrtilica. Na jednu njenu alkicu treba vezati oko 1,5 m dugu „FC“, fluorougljičnu strunu na čijem je kraju neka od varalica za „vertical jigging“. Na drugu alkicu vrtilice treba staviti pola metra „FC“ strune na kojoj je živa ili barem svježa lignja namamčena kao za pendulu. Ovim sistemom, vrlo sporim i kratkim skosavanjem najčešće se love pagar, zubatac, krunaš i škrpine.

Zimi se na sekama može udičariti i u srednjim slojevima mora, posebice nad dubokim pozicijama. Na „pola dna“ ponuđene mamce napadat će širun, skuša (plavica) , vrnut i polanda (palamida).

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250