Utorak, 10 Siječanj 2017 13:07

Povjesničari umjetnosti Zvonko Maković i Antun Karaman o likovnim nagradama i "nagradama"

Piše:

Nagrada ima mnogo, ali samo su rijetke koje nešto znače, riječi su kojima je predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske prof.dr.sc. Zvonko Maković za portal Dubrovnikpress.hr prokomentirao sijaset raznoraznih nagrada u svijetu likovnog stvaralaštva, kakvim se npr. diči dubrovački pomorski kapetan i slikar Stjepko Mamić o čijim je nagradama Dubrovnikpress.hr već pisao OVDJE.

Pošto je slikanje svakome zapravo dostupno uz nešto talenta i malo više volje, a širokoj publici teško procijeniti koliko je ta umjetnost uistinu vrijedna Maković govori:
- Nije problem na onome tko nešto radi, pa i slika ili modelira, nego na onome tko o tome govori. Uvijek su važni kriteriji po kojima se nešto vrednuje, a za solidne kriterije potrebno je znanje, obično veliko znanje. Svatko, dakako, može slikati, ali samo rijetkima to uspijeva dobro. Je li nešto dobro ili ne, to se može lako provjeriti usporede li se nečije slike i kipovi s nekim drugim područjima, recimo pjevanjem ili sportom, pa i medicinom. Vrlo dobro se zna je li neki liječnik, neki skakač u vis ili tenisač dobar. Rezultati su tu lako mjerljivi. Isto tako, zna se je li neki glas kvalitetan ili ne, može li postići ne samo dobre tehničke standarde, nego i one koje ga razlikuju od drugih. Kada se govori o vrijednosti nečijega rada, važno je tko to govori i kojim mjerilima vrednuje taj rad, bilo slike, bilo skakanje ili tenis. - govori prof.dr.sc. Zvonko Maković.

Nastavlja kako "nema ničega provincijalnijega i tužnijega nego kada se nekome nastoji priskrbiti vrijednost, pa se kaže da je izlagao u Parizu ili New Yorku".
- Važno je na kojem mjestu je izlagao, jer mjesto, jer kontekst govori o vrijednosti, a ne spomenuti gradovi u kojima je jako mnogo galerija i muzeja koji trebaju zadovoljiti svačiji ukus. Nagrada ima mnogo, ali samo su rijetke koje nešto znače. - kazao je Maković.

Odgovorio je na pitanje je li mu što govore nagrade poput "The Best Artist in the World for Stylistic Value", "Certifikat za izvrsnost Palm Art Award" ili pak Oscar za vizualnu umjetnost u Monte Carlu. Radi se o nagradama koje je osvojio dubrovački slikar Stjepko Mamić, a o kojima redovno obavještava dubrovačku javnost putem medija koji to potpuno bez ikakva kriterija objavljuju.
- Ono što ste nabrojali kao nagrade kojima se nekome ovdje hoće dati na značenju, to su apsolutno bezvrijedne nagrade. Možete i vi sami izmisliti nagradu, pa je dati svojem prijatelju i glumiti da ste važni. Rekao bih da je tu prije riječ o nekim drugim stvarima, nego umjetničkim. Recimo, karakternim, pa i zdravstvenim. - završio je Maković.

Sličnog mišljenja je i dubrovački povjesničar umjetnosti prof.dr.sc. Antun Karaman.

- Naravno da se zna što su prestižne nagrade i priznanja. To je nagrada neke iznimne institucije, žirija u kojemu su kompetentne osobe iz svijeta likovnog stvaralaštva. Međutim, postoji tu cijeli niz nagrada koje se dobiju od raznoraznih galerijica. One su turističke nagrade koje se "de facto" plate. - kazao je Karaman.

Objasnio je kako tu zapravo sve skupa funkcionira.
- Vi sudjelujete na izložbi u toj galeriji, platite neku kotizaciju i dobijete potvrdu da ste izlagali na prestižnom mjestu u tom gradu, međutim to su privatne galerije koje imaju svoj interes širiti poslovanje prema širokoj publici. Opet, umjetnicima to dobro dođe jer se s tim mogu malo pohvaliti iako to nema neku veliku vrijednost. - istaknuo je Antun Karaman.

Na pitanje je li umjetnici tako varaju publiku, prof.dr.sc. Antun Karaman je odgovorio:
- Pa ne bih rekao da je varanje. Znate, publika je vrlo širok pojam. Publika koja se razumije u likovne umjetnosti zna dobro distancirati ono što je vrijedno od onoga što nije vrijedno. Prema tome to je zadovoljstvo umjetnika koji dobije takvu nagradu, a pravoj likovnoj publici takve nagrade nisu prestižne niti nešto vrijede. Ona je tek umjetniku jedan dekorativni privjesak. - zaključio je za portal Dubrovnikpress.hr  prof.dr.sc. Antun Karaman.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250