Utorak, 10 Siječanj 2017 13:43

Ukidaju se minimalne cijene nastavnog sata u autoškolama; Darije Vrankić: Radi se o ugrožavanju sustava

Piše:

Vlada je na sjednici prošloga tjedna najavila liberalizaciju otvaranja i poslovanja autoškola. Planira se tako mogućnost ukidanja minimalne cijene nastavnog sata u autoškolama i formiranje cijena prema tržišnom modelu.

Inače, od 2009. godine Pravilnikom o jedinstvenim minimalnim izračunskim elementima vrijednosti nastavnog sata u autoškoli određeno je kako jedinstveni minimalni izračunski element nastavnog sata za, primjerice, B kategoriju iznosi 115 kuna. Autoškole sada ne smiju odrediti cijenu usluge ispod te minimalne, čime se nastojao zaštititi određeni kvalitativni minimum usluge, dok s druge strane jedna od direktiva Europske unije nalaže formiranje cijena po tržišnom modelu.

I dok će ova promjena vjerojatno naići na odobravanje samih budućih polaznika autoškola zbog vjerojatno nižih cijena, otvara to i pitanje koliko će zapravo opasti kvaliteta samih usluga.

Više o ovoj najavi Vlade za portal Dubrovnikpress.hr rekao je Darije Vrankić iz Autoškole Rally.
- Radi se o ugrožavanju kompletnog sustava koji smo u zadnjih deset godina doveli do savršenstva. Znači, rekao bih da je sada obuka kvalitetna, a samim tim statistički gledano smanjuje se broj poginulih na cestama. - rekao je Vrankić.

- Sad se ulazi u utrku tko će niže spuštati cijene što će dovesti sigurno do pada kvalitete samih usluga pojedinih autoškola.  S vremenom bi se onda, bojim se, mogao povećati i broj stradalih na autocestama. Broj koji je dakle u posljednje vrijeme u padu. - zaključio je Darije Vrankić.

Inače, prema podacima HAK-a, sada je u Hrvatskoj registrirano više od 350 autoškola.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250