Utorak, 10 Siječanj 2017 19:47

Odvoz komunalnog otpada izvan Dubrovnika ostaje jedino moguće rješenje

Gradonačelnik Andro Vlahušić uputit će dopis ministru Slavenu Dobroviću u kojemu će ga zamoliti da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ubrza izdavanje svih dozvola i suglasnosti potrebnih za projekt županijskog odlagališta Lučino razdolje, rečeno je na temu gospodarenja otpadom na području Grada Dubrovnika na današnjem sastanku kojega je Vlahušić sa suradnicima održao s predstavnikom Ministarstva zaštite okoliša i energetike Aleksandrom Rajlićem.

Kako piše u priopćenju Grada Dubrovnika, sastanku su nazočili i saborski zastupnici, predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković i Maro Kristićo, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavić, predstavnik susjednih općina te predstavnik klubova vijećnika u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika i direktorice Čistoće Nataše Gabričević.

Prema riječima predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike Aleksandra Rajlića kao i izvješću direktorice Čistoće Nataše Gabričećvić, Grabovica je dosegnula svoj maksimum te se trenutačno kao jedino izgledno rješenje, uz konačnu sanaciju i zatvaranje Grabovice, nameće odvoz miješanog komunalnog otpada na druga odlagališta na području Republike Hrvatske, budući da još uvijek nje izgrađen županijski centar za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju.

Čistoća će stoga žurno završiti postupak odabira odlagališta kao i ovlaštenog prijevoznika otpada kako bi se utvrditi stvarni troškovi kao i nova cijena zbrinjavanja otpada s područja Dubrovnika i susjednih općina.

sastanak Grabovica sijecn

Što se tiče navedenog dopisa ministru Dobroviću, Vlahušić će zatražiti i službeni stav Ministarstva oko pronalaženja rješenja za drugačije načine odlaganja otpada, a sve u okviru zakonskih mogućnosti, kako bi se izbjegli značajno veći troškovi koji će nastati zbog potrebe plaćanja prijevoza i zbrinjavanja otpada na drugim odlagalištima na području Republike Hrvatske.

Gradonačelnik Andro Vlahušić naglasio je kako je za potrebe odvoza i odlaganja otpada Prijedlogom proračuna za 2017. godinu bilo predviđeno 10 milijuna kuna, a sve kako građani ne bi snosili troškove odvoza i odlaganja otpada u druge dijelove Republike Hrvatske umjesto u Županijski centar.

Također, na održanom sastanku istaknuta je potreba za potpunim poštivanjem plana gospodarenja otpadom, a što uključuje recikliranje otpada, sortirnicu i izgradnju pretovarne stanice.

V.S.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250