Utorak, 10 Siječanj 2017 20:49

Od ministarstva financija do Vlahušića i Frankovića dopis „putovao“ mjesec dana, slučajnost?!

Piše:

Predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković izvijestio je danas javnost kako je Ministarstvo financija pozitivno odgovorilo na zahtjev Grada Dubrovnika oko davanja koncesije za žičaru Excelsa nekretninama, čime su se stekli uvjeti da dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić predloži ugovor o koncesiji koji bi se potom sklopio s Excelsa nekretninama.

Tako će sjednica Gradskog vijeća zakazana za 12. siječnja koja je trebala biti zatvorena za javnost na kraju biti poluotvorena, odnosno javnost će biti prisutna dok Vijeće raspravlja ugovor o koncesiji za žičaru, dok će pri odluci o laureatima taj dio ostati zatvoren za novinare.

Franković je tako još jednom iskoristio priliku za samopromociju jer kako drukčije objasniti da je dopis koji je zaprimljen 5. siječnja odlučio u javnost plasirati četiri dana nakon toga, odnosno, uoči sjednice. No, ono što u priči s dopisom kojega je osobno potpisao ministar financija Zdravko Marić nije jasno kako je dopis od ministrova kabineta do gradonačelnika Andra Vlahušića i Frankovićeva ureda „putovao“ mjesec dana.

Naime, još se 6. prosinca 2016. godine ministar financija Zdravko Marić očitovao o koncesiji za žičaru. Čudi što je odgovor iz Ministarstva financija „putovao“ ni manje ni više nego mjesec dana ako se uzme u obzir da i odgovori na raznorazne upite iz svih ministarstva stižu najkasnije u roku od dva dana pa čak i kad se upiti pošalju uoči blagdana. Osim ako netko ministru nije sugerirao da malo odulji sa slanjem tog mišljenja jer u politici na hrvatski način zaista je sve moguće.

Tako je ministrov odgovor sastavljen i parafiran 6. prosinca, gle čuda, ležao mjesec dana na njegovu stolu dok su u Dubrovniku održane dvije sjednice Gradskog vijeća. Prva, ona na kojoj je srušen proračun održana je 19. prosinca, a druga, ona na kojoj je Vlahušićeva oporba odbila usvojiti njegov prijedlog privremenog financiranja održana je 28. prosinca.

Kako je navada da se u politici u Hrvata čim netko nekome riješi neki problem to odmah i dozna, teško je za vjerovati da Franković, koji je toliko trčao oko ministra da riješi žičaru, do koje mu je toliko stalo da je čak s Vlahušićem prosvjedovao kod njezine donje postaje, iz Ministarstva nije dobio mig kako je mišljenje ministra napisano kao i da je pozitivno.

Ne treba isključiti mogućnost da je znao i da sam ministru nije javio da se sa slanjem odgovora ne žuri, jer ne može se na to ne posumnjati kad se uzme u obzir da se tijekom te posljednje prosinačke sjednice s govornice često moglo čuti da će biti još sjednica Gradskog vijeća, dok se čeka da Vlada imenuje povjerenika, odnosno da odluka Vlade o njegovu imenovanju bude objavljena u Narodnim novinama.

Čudi samo što je Franković odlučio žičaru staviti na sjednicu 12. siječnja, onu na kojoj će odrediti laureate za Festu svetoga Vlaha. Mogao je sazvati iza te još jednu sjednicu te je iskoristi za samopromociju jer sve i da Vlada na sjednici 12.siječnja, isti dan kad Franković drži sjednicu Gradskog vijeća, imenuje povjerenika, ostalo bi mu još dovoljno vremena za sazivanje još jedne sjednice Gradskog vijeća jer odluka o imenovanju povjerenika, a time i raspuštanju Gradskog vijeća na snagu stupa osam dana od objave u Narodnim novinama.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250