Četvrtak, 12 Siječanj 2017 11:43

Politologinja Marijana Musladin: Događanja u Republici Srpskoj revitalizacija su velikosrpske ideje

Piše:

Što se tiče odcjepljenja Republike Srpske iz BiH, mislim da je to u današnjoj konstelaciji snaga teško zamisliti, rekla je za portal Dubrovnikpress.hr profesorica na dubrovačkom Sveučilištu politologinja doc.dr.sc. Marijana Musladin o trenutnoj situaciji u Republici Srpskoj, jednom od dva entiteta Bosne i Hercegovine, o kojoj se nakon obilježavanja Dana RS ponovno govori u kontekstu odcjepljenja.

Dojam je kako iz političkog vrha Republike Srpske u određenim vremenskim intervalima dolaze signali koji nagovješćuju moguće odcjepljenje, a što tumači europskih prilika redovito analiziraju u najcrnjem mogućem smislu. Tako je Republika Srpska barem prema prognozama analitičara trenutni "meki trbuh" balkanske već davno definirane bure baruta. Na sam praznik održala se i vojna parada, koji su neki opet proglasili zveketanjem oružjem, a predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pak izjavio je kako je "RS odlučna da živi svoj život kao država", najavivši i referendum koji o izlasku iz BiH koji bi se mogao održati 2018. godine.
mmusl5Dubrovačka politologinja doc.dr.sc. Marijana Musladin stoga je za portal Dubrovnikpress.hr  upravo rekla više o trenutnoj situaciji u BiH s posebnim reperkusijama na Hrvatsku, odnosno na stabilnost u regiji. Ipak, podvukla je kako je dakle odcjepljenje Republike Srpske teško zamislivo zbog interesa velikih sila. Vjeruje kako bi to vodilo većemu oružanom sukobu na europskom kontinentu, kojega je teško zamisliti s obzirom na, kazala je, "suvremene sustave kolektivne sigurnosti NATO saveza, ali i snaga EU te interesa SAD-a, Rusije i Turske, druge najbrojnije vojske unutar NATO saveza.

PRAZNIK RS ZAPRAVO JE REVITALIZACIJA VELIKOSRPSKE IDEJE

Prije svega, osvrnula se na sami 9. siječnja, Dan Republike Srpske.

- Vlasti Republike Srpske uveli su 9. siječnja kao dan entiteta u znak sjećanja na odluku što ju je tog datuma 1992. donio dio zastupnika srpske nacionalnosti u skupštini tadašnje Socijalističke republike BiH proglašavajući uspostavu “republike srpskog naroda u BiH”. U to vrijeme, ta je odluka predstavljala pokušaj protuustavne secesije dijela teritorija BiH kao dio plana da se spriječi proglašenje samostalnosti BiH odnosno njeno odcjepljenje od tadašnje SFRJ. Ta ista skupština srpskih zastupnika nešto kasnije, ali prije početka rata, usvojila je plan u šest točaka u kojima se planira etničko čišćenje nesrba sa zamišljenog teritorija Republike Srpske. Umjesto datuma koji je ozakonjen u Daytonu,  vlasti RS odabrale su upravo taj sporni 9. siječnja iz 1992. za praznik Republike Srpske što je, posljedično tome, izazvalo niz reakcija različitih nevladinih udruga žrtava rata i predstavnika tijela vlasti u BiH. - rekla je Musladin.
mmusl2- Proglašavanje praznika RS, referendum, najava odcjepljenja i pripajanja  Srbiji  te sve posljedice koje iz toga proizlaze, zapravo su samo revitalizacija velikosrpske ideje, koja je i danas, četvrt stoljeća od ratnih zbivanja na ovim prostorima, aktualna u pojedinim političkim glavama. Najgore od svega, izruguje se svim žrtvama rata u BiH. Poruka koja se šalje od strane Milorada Dodika, ali i ostalih oporbenih struja unutar RS zapravo je vrlo plastična. Oni poručuju: "Ne marimo za BiH, nije nas briga za cjelovitost BiH, ne marimo za euroatlantski put BiH. Uz to, nije nas briga što o tome misli međunarodna zajednica i ostali konstitutivni narodi u BiH". - pojasnila je profesorica Musladin.

HRVATSKA NIKAKO NE MOŽE OSTATI IMUNA NA ODREĐENE PROCESE U SUSJEDSTVU

Što se tiče uloge Hrvatske u tome svemu, doc.dr.sc. Musladin je kazala:

- Unatoč sudjelovanju u euroatlantskim integracijama, Hrvatska se nalazi u regiji koja još uvijek ima određene političke i sigurnosne izazove koji mogu značajno uznemiriti cijeli europski prostor. Tu prije svega mislim na situaciju u BiH,  pri tom, ne samo na aktualni problem RS, već i na potencijalne terorističke opasnosti koje vrebaju u našem neposrednom susjedstvu. BiH – prostoru u kojem se oduvijek prelamaju interesi velikih svjetskih sila. U tom spletu različitih geopolitičkih i geoekonomskih interesa velikih sila poput potpore Rusije koju uživa RS, ili pak Erdoganove Turske Bošnjacima, Hrvatska nikako ne može ostati imuna na određene procese u susjedstvu. Što iz sigurnosnih razloga, a što iz ustavne odredbe prema kojoj mora štititi Hrvate unutar BiH, koji fragmentacijom mogu dovesti do daljnje destabilizacije čitave regije. Neki oružani sukob manje je izgledan, međutim, prisustvo tzv. "soft" sigurnosnih izazova u neposrednom susjedstvu predstavlja izazov i za nacionalnu sigurnost RH. - objašnjava Marijana Musladin.

-U svakom slučaju, postizanje ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda u BiH, pitanje "trećeg entiteta" kao jednog od načina rješavanja političke obespravljenosti Hrvata u BiH ili pak ukidanje postojećih entiteta i stvaranje ekonomskih regija s visokim stupnjem autonomije,  aktualna politika RS i politički proglasi o odcjepljenju itd...definitivno ostavljaju pitanje teritorijalnog preustroja BiH aktualnim. - pojasnila je.

U DAYTONU SUŠTINA PROBLEMA I VJEČNE NEPRAVDE

Navela je kako svi događaji u BiH poput institucionalne krize, krize entiteta, ekonomske i društvene kriza, korijene vuku još od Daytonskog mirovnog sporazuma.

- Iako je taj sporazum okončao rat u BiH, on nije donio mir. BiH duboko je podijeljeno društvo, a jedan od ključnih temelja takve situacije upravo su nepravedna rješenja Daytonskog mirovnog sporazuma. Bio je to prije svega politički sporazum velikih sila, koje na početku rata u RH i BiH nisu reagirale, jer su se na tom području sukobljavali različiti interesi, da bi poslije zapravo skrojile sudbinu svih naroda unutar BiH. - naglasila je Musladin, dodavši kako su u "toj političkoj trgovini teritorijem BiH, neki prošli bolje, neki lošije."
mmusl4Nastavila je kako je tu "suština problema i vječne nepravde."

- Prema tome, istinske reforme u BiH nema bez reforme Daytonskog sporazuma. RH kao punopravna članica EU i NATO saveza treba nastaviti zagovarati jedinstvenost i euroatlantski put BiH. To podrazumijeva zaštitu naših državljana koji tamo žive ali i jamčenje stabilnosti ustavno-pravnog poretka, na koje obvezuje potpis predsjednika RH na Sporazumu iz Daytona. To pak, ne  isključuje, reformu Daytonskog sporazuma. - konstatirala je doc.dr.sc. Musladin.

Zaključila je kako je "aktivnija politika RH prema BiH poželjna, ali ne samo deklarativno i kroz proeuropske fraze."

- Potrebno je sustavno raditi na ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda, i euroatlantskom putu BIH. Kontinuiranom institucionalnom i izvaninstitucionalnom suradnjom različitih tijela, a posebno projektima prekogranične suradnje, u okviru europskih strukturnih i kohezijskih fondova. - objasnila je za portal Dubrovnikpress.hr doc.dr.sc. Marijana Musladin.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250