Srijeda, 29 Ožujak 2017 19:44

Tajna portreta za kojeg niti Vlahušić ne zna

Piše:

U sklopu izložbe Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika Dubrovnik, koja je donedavno bila postavljena u predvorju dvorane Visia, našlo se i jedno zanimljivo slikarsko djelo koje prikazuje portret donedavnog gradonačelnika Dubrovnika Andra Vlahušića, autorice Ljubice Gjukić.

Portret prikazuje Vlahušića u nešto mlađim danima, pomalo zanesenog pogleda... E sad, motivi za slikanje političara, odnosno javnosti intrigantnih osobnosti obično su višeznačni. S jedne strane, nekad se tu radi o idolatriji, a nekad o ismijavanju. Motivi za oboje zapravo su prizemni, no ovo djelo posebno je i baš zato jer nije nastalo uz te opisane niske strasti.

Ljubica Gjukić za portal DubrovnikPress.hr objasnila je motive uz koje je ova slika nastala.
- Gledajte, razlozi nisu političke prirode. Ovo ulje na platnu je nastalo taman negdje u vrijeme kad je Vlahušić postao gradonačelnik, vidi se i na slici da nije novijeg datuma, odnosno da je Vlahušić bio nešto mlađi. E sad, zašto Vlahušić? Bio mi je interesantan figurom za odraditi portret, čisto gledajući s umjetničke strane. Meni je to izazov, kad je netko primamljiv izgledom za napraviti portret, a takav mi je bio i Andro Vlahušić. - rekla je Gjukić.

- Radila sam ja i druge portrete, recimo i Milana Bandića. Sad to sve para nešto povezano s politikom, ali nema veze to s tim. Da se razumijem, potpuno sam apolitična osoba i politika me ne zanima. Radila sam puno portreta, ali ovi neki koji prikazuju političare vjerojatno su u prvom planu zato što su oni to što jesu. Meni uopće nije bilo na pameti što je Vlahušić gradonačelnik Dubrovnika. - pojasnila je Gjukić.
portretvlah tekstKaže kako Vlahušića ne poznaje osobno i kako on za ovo djelo vjerojatno ne zna.
- Mislim da Vlahušić uopće ne zna za ovu sliku osim ako mu tko nije prenio. Inače, nitko nije pokazao nešto interesa da je kupi tako da je na ovoj izložbi ULIPUD-a nisam prodala. - konstatirala je Ljubica.

Što se tiče njezinog slikarstva, prije je, kaže, imala galeriju u Zagrebačkoj ulici, a sada, kako je pojasnila, "ne živi od slikarstva jer se od toga danas ne može zarađivati već tu i tamo radi po narudžbi". No, što još slika osim portreta?
- Dragi su mi pejzaži, nešto senzibilnije kao balerine, ali slikam i dubrovačke vrtove, to mi je pravi izazov. Uvijek se vraćam na njih jer su mi uvijek posebni i tu se uvijek mogu izraziti na svoj način. - zaključila je za portal Dubrovnikpress.hr Ljubica Gjukić.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250