Petak, 19 Svibanj 2017 13:36

Hoće li zbog pontona Batala smrditi nakon uređenja komunalne lučice?!

Piše:

Projekt komunalne lučice Batala, čije se uređenje od strane Županijske lučke uprave Dubrovnik i Dubrovačko – neretvanske županije godinama obećava, konačno je započeo, no u pismu koje je čitatelj portala Dubrovnikpress.hr uputio na redakcijski mail (podaci poznati redakciji op.a.) postavio je pitanje hoće li nakon uređenja Dubrovčani trpjeti smrad. Naime, prema tim tvrdnjama na Batalu će biti postavljeni pontoni koji, iako udovoljavaju minimalnim propisanim uvjetima, i riječ je o dobrom proizvodu, nisu sasvim odgovarajući za ovo područje.

Naime, na Batalu je planirano postaviti pontone istovjetne onom kakav je već postavljan prije početka izgradnje marine tvrtke Franja Pašalića Laguna trade.
batalpontonipostavljen2No, u pismu portalu Dubrovnikpress.hr čitatelj navodi kako će takvi pontoni, s punim betonskim uranjajućim profilom uzrokovati smrad nakupljanjem šporkece i smeća umjesto da se postavljaju pontoni na plovcima čime bi se omogućila bolja protočnost, odnosno strujanje mora. Također postoje i isprekidani betonski pontoni koji bi omogućili bolju cirkulaciju, a kakvi se uostalom mogu vidjeti privezani i u lučici Orsan.
pontonorsan1Osim toga prema tvrdnjama čitatelja portala Dubrovnikpress.hr, koji je kontaktirao i s izrađivačima studije utjecaja na okoliš, pontoni na plovcima pojeftinili bi investiciju. Na Batali će biti postavljeni pontoni tvrtke "Marinetek NCP" iz Šibenika, odličan proizvod, ali po tvrdnjama iz pisma ne i dobro rješenje za Batalu. Inače, projektant lučice je tvrtka "Alkar u sridu" koja redovno surađuje s Marintekom.

"Od samog početka, od stvaranja studije utjecaja na okoliš se razmišljalo kako dovesti vodu na svoj mlin. Studiju je platila firma Laguna trade, gospodina Franja Pašalića u cjelosti za cijeli gruški akvatorij a izrađivač studije je dr.Andročec sa svojim timom, s tehničkog fakulteta u Zagrebu. U studiji jasno piše da je područje Batale zatvorena uvala s minimalnim strujanjem mora i u kontaktu s gradom Dubrovnikom i s Franjom Pašalićem je donesena odluka da bi na Batali najbolji bili čelični pontoni na plovcima, radi bolje cirkulacije mora. Međutim, izrađivač plana, firma Alkar u sridu iz Sinja je po planu postavila uronjene betonske pontone koji potpuno prijeće cirkulaciju mora.
I sad gle čuda. U traženju pojašnjenja od izrađivača studije, zašto su projektirani uronjeni, a ne pontoni na plovcima, dobija se odgovor da je istina da je cirkulacija mora u Batali minimalna i da je istina da bi bili bolji pontoni na plovcima, ali da ovi uronjeni betonski zadovoljavaju minimalne uvjete. Kako i zašto je tim profesora Andročeca poslao ovakav odgovor ne znam." - piše u pismu uz napomenu kako je 'najveća šteta već napravljena jer će Batala ljeti smrdjeti i konstantno će se skupljati šporkeca između pontona'." - piše u pismu.

Iz Županijske lučke uprave Dubrovnik ravnatelj Željko Dadić odgovorio je na upit portala Dubrovnikpress.hr kako "studija utjecaja na okoliš nigdje ne spominje razliku u tipovima pontona, niti preporuča izradu pontona s plovcima".
batalpontpostavljen1"Izmjena obalne crte s dogradnjom novih konstrukcijskih cjelina prema idejnim rješenjima marine Gruž (konstrukcija na stupovima) i luke Batala (pontoni) uzrokovat će smanjenja brzine strujanja u akvatoriju marine Gruž za prosječno  19% u odnosu na postojeće stanje te prosječno za  2% u akvatoriju luke Batala. Ukoliko se u marini Gruž izvedu pontoni umjesto konstrukcije na stupovima, prosječno smanjenje brzine strujanja u akvatoriju marine Gruž biti će 13%, a u akvatoriju luke Batala 2%. Nadalje, neovisno o načinu izvedbe marine Gruž (konstrukcija na stupovima ili s pontonima), cjelokupni planirani zahvat uključujući marinu Gruž, luku Batala i izmjenu obalne crte (proširenje ceste) uzrokovati će smanjenje izmjene mora s „vanjskim“ morem (izvan akvatorija luke Gruž) za manje od 4% u usporedbi s postojećim stanjem.

Prlikom izrade projektne dokumentacije poštovale su se preporuke Studije utjecaja na okoliš kao i UPU-a Gruški akvatorij te je ne temelju toga dobivena lokacijska i građevinska dozvola. Odabrani kontinuirani armiranobetonski plutajući pontonski elementi posljednjih desetljeća pokrivaju 80 % svjetskog tržišta te je njihova prednost dugotrajnost budući da je njihov vijek upotrebe 50 godina uz minimalno ili gotovo nikakvo održavanje. Takvi plutajući pontoni u posljednjih nekoliko godina postavljeni su u komunalnim lučicama u Puli, Kraljevici, Rabu, Zadru i Šibeniku." - odgovorio je ravnatelj ŽLUD Željko Dadić.

Danas su i započeli radovi na postavljanju pontona, odnosno sidrenog sustava bacanjem blokova u more na Batali te dolaskom pontona koji će se u narednom tjednu postaviti na projektom predviđenu lokaciju.
batalaradDo konca lipnja predviđa se postavljanje još dva pontona. Radovi će potom prestati i nastaviti se po završetku turističke sezone. Tada će se montirati  još tri pontona pontona te bi se tako završila ova faza projekta,  a koja će omogućiti smještaj preko pet stotina plovila građana koji imaju sklopljene ugovore sa ŽLUD.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250