Petak, 19 Svibanj 2017 19:05

Odbacuj „metalce“ i lovi „plavce“

Piše:

Do početka lipnja južnojadranskim obalama prići će širun, vrnut i plavica (lokarda), najbrojnije plave ribe koje se love udicom. U manjim ili većim jatima tu će neumorno i dosta neoprezno jurcati za svim što im se učini jestivim. Prilika je to sportsko - rekreativnim ribolovcima za obilat i nadasve dinamičan priobalni lov sve do početka jeseni, kada će ti „plavci“ otploviti k otvorenom moru.

Dok ne osjete zov pučine, najčešće svaka u svom jatu, te će se ribe stalno kretati duž obala, ali malo kada u vodama plićim od 5 do 10 metara. Zbog toga će ih s obale moći loviti samo udičari koji prakticiraju tehnike dalekog bacanja - „surfcasting“ i „spininng“. Znatno atraktivniji, učinkovitiji, ali i naporniji te zahtjevniji je „spininng“, spinanje, koji je tema ovog teksta.

Gdje loviti „plavce“ nije lako utvrditi jer se radi o ribama lutalicama. Ipak, iako se zadržavaju nad svim, češće su nad hranom najbogatijim tvrđim dnima. U njihovom pronalaženju od velike pomoći su sitne ribe kojima se hrane. Naime, pred nasrtajima širuna, vrnuta i plavica jata ribica očajnički bježe na sve strane, čak i iskaču iz mora- „igraju“, što se vidi s velike daljine.

Kada nema vidljivih znakova nazočnosti ovih grabljivica, špinati je najbolje sa strmije  kamenite obale, oko rtova, stijena koje strše u more i lukobrana. Treba birati manje posječena i dostupna mjesta.

Pri odabiru mjesta odakle će se loviti treba voditi računa o mogućnost za mahanje štapom. Za spinanje je jako važno imati puno slobodnog prostora. Bilo kakva prepreka u obliku nadvijenih grana drveća ili grmova predstavlja opasnost za pribor. Potrebno je barem 3 - 4 metra oko i iznad ribolovca da bi ispravno i bez straha mogao zamahnuti štapom. Zato ne treba žaliti vremena i truda da bi se prije početku ribolova stvorili što bolji uvjeti za neometano baratanje štapom.

A štap, ali i ostatak pribora je važan čimbenik u ribolovu spinanjem. Ako je pribor dobro kompletiran, daljine od 60-70 metara, što je više nego dovoljno za lov „plavaca“,  postižu se bez problema, jasno s priborom za „spinning“. 
img3405 PlavicaDovoljan pribor klase „Medium light“, ali zbog mogućnosti ulova težih primjeraka te ostalih većih grabljivica najbolje je loviti priborom klase „Medium“, a koristiti se može i „Medium heavy“. Optimalni štap je onaj težine bacanja 10- 40 grama, akcije B i dužine 3, čak i 3,3 m.

Na štap je najbolje postaviti rolu većeg prijenosa, barem 5,5:1 , kako bi se lakše pokupio „trbuh“ strune koji se stvara kod daljih izbačaja i uspjeli što duže održati varalicu u gornjim slojevima mora.

Za navedene daljine izbačaja, dobar osjećaj varalice (griza) te izdržljivost na dugotrajno mahanje optimalna je debljina kvalitetnog podatnog najlona 0,25 do 0,30 mm.  S tanjim najlonom (0,22- 0,25 mm) varalice dalje leti, ali su ostale karakteristike lošije.

Umjesto najlonske, može se koristiti „PE“ višenitka koja omogućava dalje odbačaje, ali i učinkovitije kontre na daljinama većim i od 50-tak metara. Dovoljna je ona oznake debljine PE1.0.

„Plavi trio“ podjednako žestoko napada sve vrste varalica. Zato je najbolje koristiti jeftine, i to one koje se mogu odbaciti dovoljno daleko, ali i potonuti dovoljno duboko bez dodatnog otežavanja pribora. Ovisno o vrsti i veličini plijena koji se lovi, mogu se koristit varalice dužine između 30 i 70 mm. One moraju biti dobrih letačkih sposobnosti. Najbolje su one težine između 10 i 40 grama, ali ima i onih od svega 6-7 grama, ali s obzirom na njihove male dimenzije i aerodinamičnost oblika, posve sposobnih za dovoljno daleki lete.

Lovit se može tijekom cijelog dana. Najbolje po jugom namreškanim, a najlošije po posve mirnom moru. Od rano jutra pa do 9 ili 10 sati najbolje se love skuše. Sve tri ribe podjednako dobro rade u sumrak i tijekom noći s mjesečinom. Širuni su najčešće najdublje, čak i na samo metar ili dva poviše dna. Bliže  površini i obali prilaze u sumrak. Vrnuti i plavice su znatno bliže površini, često i pod njom samom.
img4624 PlavicaKad se otkrije ili pretpostavi gdje su, varalicu treba odbaci što dalje, ako može preko, a ne u plov riba. Što se tiče tehnike bacanja, nužno je prakticirati jednu od posebnih za  ribolov dalekim izbačajem. Međutim, nikako onu u kojoj treba ljuljati mamac prije odbačaja. Varalica mora mirovati jer se tako postiže veća preciznost odbačaja i, što je još važnije, izbjegava takozvani bič. Naime, zamah unatrag pa nagli unaprijed izaziva učinak „bičevanja“, što za posljedicu ima pucanje pribora, u najboljem slučaju čvora na struni i nepovratni let varalice.

U spinanju na većim daljinama sa spomenutim varalicama dobro je koristiti taktiku da se netom prije pada varalice u vodu zatvori hvatač strune na roli i odmah po padu varalice počne s namotavanjem strune, odnosno privlačenjem varalice. Na taj način se postiže najduže vrijeme zadržavanje varalice u gornjim slojevima mora, gdje su grabljivice.

Privlačiti se može na brojene načine, najbolje kombiniranjem raznih tehnika- privlačiti neujednačenom i dosta velikom brzinom uz  povremeno polako ili brže, duže ili kraće podizanje i spuštanje vrha štapa. Tako će varalica prilaziti sve bliže kopnu i površini. Ako se pritom provuče kroz plov ili blizu njega, ulov je zagarantiran. Plijen treba izvlačiti bez taktiziranja, osim ako se umjesto „plavog trija“ ne zakači polanda, škaram, strijeljka ili koja druga krupnija grabljivica…

Ako je plijen skuša kraća od 18, odnosno širun kraći od 15 cm, obvezno ih treba vratiti u more jer su to njihove minimalne lovne dužine. U tom slučaju je najčešće potrebno i promijeniti mjesto love  jer su te ribe u jednom plovu iste ili približne veličine.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250