Petak, 19 Svibanj 2017 21:48

Otpuhani

Piše:

Donedavnog gradonačelnika Dubrovnika Andra Vlahušića (HNS) proteklih godina politički oponenti samo što nisu proglasili ludim kada je počeo rješavati nebuloze oko upravljanja dubrovačkim zidinama, tj. odnose s Društvom prijatelja dubrovačke starine. I dok su Vlahušića proglašavali svakakvim i nikakvim jer je milijune kuna koje su se slijevale u kasicu prasicu DPDS-a želio vidjeti u gradskom proračunu, DPDS je koristio tu situaciju kako bi se dobro potkožio za nadolazeće razdoblje u kojem će, gotovo je sigurno, ostati bez milijuna kuna koje ta udruga građana uprihoduje prvenstveno od prodaje ulaznica za dubrovačke zidine.

Naime, iako su politički oponenti Vlahušiću zamjerali sukob s DPDS-om, u ovoj kampanji postalo je jasno kako su to činili samo iz jednog jedinog razloga, da se svide javnosti jer su mislili kako je javnost na strani DPDS-a, a s druge strane, razmišljali su jednako kao Vlahušić – novac od gradske imovine treba pripasti Gradu, a ne udruzi građana DPDS.
tabladpds1Svoja razmišljanja o tome kako novac od zidina, od kojih prihod premašuje stotinu milijuna kuna godišnje, što su sredstva koja na raspolaganju nemaju ni mnogi gradovi u svojim proračunima, gradonačelnički kandidati iznijeli su u ovoj kampanji za Dubrovnikpress.hr i, pomalo sramežljivo, ali ipak priznali kako postojeće stanje, u kojem još uvijek polovica novca od zidina ide u kasicu prasicu DPDS-a, nije održivo.

Odjednom, najveći politički oponenti Andra Vlahušića (HNS), poput Mata Frankovića (HDZ), koji su prethodno tvrdili kako se novac od zidina mora ulagati isključivo u obnovu baštine, počeli su govoriti kako se zidine i baština trebaju obnavljati sredstvima iz EU fondova, a da prihod od zidina treba pripasti Gradu i da se tim prihodom grade škole, ceste, vrtići... Uistinu, to jest prihod Grada i treba biti na dobrobit svih građana, a ne samo DPDS-a, koji je prethodnih godina kupio cijeli niz nekretnina, ne samo u Dubrovniku, već i u okolnim općinama, novcem koji zapravo pripada građanima Dubrovnika jer je zarađen od imovine Grada na koju je DPDS čak upisao i pravo plodouživanja. Nažalost po građane i Grad, sve to izvedeno je izgleda legalno, uostalom, niti jedna institucija nije reagirala jer ipak živimo u Republici Hrvatskoj u kojoj je moguće da to tako bude.  

VIDO BOGDANOVIĆ UČINIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH PROMAŠAJA DUBROVAČKE POLITIKE POTPISIVANJEM UGOVORA O UPRAVLJANJU ZIDINAMA NA NEODREĐENO VRIJEME S DPDS-OM

Ipak, oni koji su se do jučer bezrezervno zaklinjali u poštenje članova DPDS-a odjednom su počeli govoriti kako u tu udrugu građana, koja upravlja gradskom imovinom, treba uvesti sustav kontrole i kako predstavnik Grada Dubrovnika mora sjediti u tijelima DPDS-a. Iako je teško povjerovati u pojedine tvrdnje kako su se novci iz DPDS-a iznosili u crnim vrećama, s druge strane jasno je da Grad nije imao dovoljno dobar sustav kontrole prihoda od zidina.

Društvo prijatelja dubrovačke starine inače još od 1969. godine upravlja zidinama na osnovu ugovora s bivšom Općinom Dubrovnik, a na osnovu tog ugovora bivši gradonačelnik Vido Bogdanović (HSS), koji je i aktualni kandidat na ovim izborima, 1998. godine potpisao je novi ugovor s DPDS-om i, u što uostalom i sam sumnja, možda počinio kazneno djelo. Naime, Bogdanović je tim ugovorom dao zidine na upravljanje DPDS-u na neodređeno vrijeme. Dati gradsku imovinu nekome na neodređeno vrijeme, time zapravo zidine dati u vlasništvo udruzi građana, ne samo da je bilo nepromišljeno, nego je to svakako jedan od najvećih promašaja u dubrovačkoj politici u vremenima iza Domovinskog rata. Bogdanović naime nije imao nikakvu viziju potencijala dubrovačkih zidina i zapravo se u to vrijeme, kada se turizam u poraću tek počeo ponovo ozbiljnije razvijati, želio riješiti brige oko obnove i upravljanja zidinama.

Zahvaljujući ugovoru koji je potpisao Vido Bogdanović Grad Dubrovnik izgubio je milijune kuna koji nisu ušli u proračun već ih je DPDS, kao udruga građana koja bi trebala biti neprofitna, prikupljao na vlastiti račun i tim novcem kupljen je cijeli niz nekretnina. Da apsurd bude veći bivša gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica (HDZ) čak je i posuđivala novac od DPDS-a za potrebe Grada Dubrovnika!

VLAHUŠIĆEVA BITKA ZA GRADSKU IMOVINU; DPDS SE OKREĆE IMOVINI U OKOLNIM OPĆINAMA, KUPLJENOJ UGLAVNOM NOVCIMA OD DUBROVAČKIH ZIDINA

Tu praksu odlučio je prekinuti HNS-ov gradonačelnik Andro Vlahušić i unatoč protivljenju drugih političkih opcija, koje danas baš na osnovu te Vlahušićeve inicijative zagovaraju nove izmjene odnosa s DPDS-om, izborio se za izmjene, odnosno dodatak ugovora koji ističe 2019. godine, a umjesto da od DPDS-a Grad posuđuje novce zarađene od vlastite imovine, polovica prihoda slijeva se u gradski proračun.
zastave zidine skidanjeDok je političkim oponentima odgovaralo za napadanje Vlahušića, zidine su tako u prethodnim izbornim ciklusima bile jedna od glavnih tema, a pomoć je zdušno stizala i iz DPDS-a, koji se iz udruge građana zaštitnika baštine gotovo pa pretvorio u političku opciju s jednim jedinim ciljem – političke eliminacije Andra Vlahušića kao protivnika koji im želi oduzeti novac i dati ga onom kome i pripada – Gradu i građanima. Vlahušić je iz izborne utrke eliminiran zakonom koji mu sprječava kandidaturu, opet u slučaju u koji je umiješan novac od zidina, odnosno zbog Afere Šipan. Unatoč šteti od nula kuna po gradski proračun Vlahušić je osuđen, a napadi iz DPDS-a u ovoj izbornoj kampanji su izostali. Dapače, aktualni predsjednik DPDS-a Niko Kapetanić za Dubrovnikpress.hr nedavno je kazao kako ne želi davati izjave u predizborno vrijeme jer on, kazao je, u tom vremenu ne živi.  

Niko Kapetanić valjda tako želi odvući DPDS od politike, ali to je samo privid, jer koketiranje DPDS-a s politikom nije prestalo. Čovjek koji kaže da ne živi u predizbornom vremenu tako je rado posjetio i predizborni skup HDZ-a u Konavlima. Nije tamo Kapetanić bio tek tako, jer kandidat HDZ-a za načelnika je Božo Lasić, također član DPDS-a i značajan čovjek za tu udrugu kad su u pitanju Konavle, a okolne općine DPDS-u postaju sve značajnije.
nikokapetnichdz1Naime, kad je već izvjesno da će se DPDS u Gradu Dubrovniku morati odreći većeg dijela kolača od zidina, u toj udruzi okreću se djelovanju u okolnim općinama u kojima je HDZ čvrsto na vlasti ili se računa da će i dalje biti, i uprezanju u međuvremenu tamo kupljene imovine u velikoj većini uglavnom novcem od dubrovačkih zidina.

Nedavno je tako DPDS održao otvaranje Kneževa dvora u Slanom, kupljenim također od novca uglavnom utrženog od dubrovačkih zidina, a prema fotografijama u medijima, koji su DPDS-u bili podobni pa su pozvani na to otvaranje, teško je ne oteti se dojmu kako je to bio i predizborni skup HDZ-a.

Jednako tako DPDS djeluje i u Konavlima gdje je zamjenik načelnika Božo Lasić (HDZ) ujedno i u rukovodstvu DPDS-a pa otvoreno govori kako DPDS treba upravljati tvrđavom na rtu Oštro, a koju je država spremna dati Općini Konavle. Naime, DPDS je iskazao interes za obnovu i upravljanje vrijednom tvrđavom, a Božo Lasić koji je i aktualni kandidat HDZ-a za načelnika Općine Konavle, već je isplanirao kako to DPDS-u i omogućiti. Njegova protukandidata, nezavisnog Luku Kordu, inače aktualnog načelnika Općine Konavle, iz DPDS-a nisu pitali za mišljenje. Korda i nije baš „u dobre“ s DPDS-om, pa je tako nedavno na predizbornom skupu izrazio i sumnje kako se HDZ financira od strane DPDS-a.

S obzirom da ne daje izjave u predizborno vrijeme moramo ostati uskraćeni za komentar predsjednika Nika Kapetanića na te sumnje Luke Korde, ali i na tvrdnje Luke Korde kako je DPDS oštetio Općinu Konavle za iznos od oko 1,3 milijuna kuna, koji je Općina uložila u obnovu Kneževa dvora u Pridvorju, a koji je DPDS u međuvremenu također otkupio.
knezevdvorpridvorjeInače, posebno je čudno što DPDS odjednom ima interes za obnovu tvrđave na rtu Oštro, izgrađene dosta nakon pada Dubrovačke Republike, s obzirom da je isti taj DPDS odbijao prijedloge da obnovi tvrđavu Imperijal na Srđu, uz obrazloženje kako se ta udruga građana bavi isključivo obnovom baštine izgrađene u vrijeme Dubrovačke Republike. No, upravljanje bilo kojim spomenikom DPDS-u će, nakon što ostane bez novca od dubrovačkih zidina, itekako dobro doći, pa je stvar time malo jasnija.
stonskezidineDPDS upravlja i ubire prihod od zidina u Stonu, za koje se često ističe kako su najduži fortifikacijski sustav na svijetu poslije Kineskog zida. DPDS je obnovio stonske zidine, ponovo novcem uglavnom zarađenim od dubrovačkih zidina, i upravlja njima dok Općina Ston, gdje je na vlasti HDZ, od toga nema nikakav prihod.  

APSURD JE DA ĆE DPDS ZAPRAVO U OVOM OBLIKU U KOJEM DANAS POSTOJI PROPASTI BEZ ANDRA VLAHUŠIĆA KAO PROTIVNIKA

Uopće nema sumnje da je sva ta obnova koju je učinilo Društvo prijatelja dubrovačke starine dobrodošla, no ako su namjere DPDS-a isključivo obnova baštine, zbog čega je onda ta udruga građana kupila cijeli niz nekretnina, upisala pravo plodouživanja na dubrovačke zidine i Općini Ston ne daje dio sredstava od tamošnjih zidina?! Logikom stvari, ukoliko DPDS služi isključivo za zaštitu baštine, na javnu dobrobit sve te kupljenje nekretnine mogle su biti obnovljene i predane jedinicama lokalne samouprave.

Opravdanje zašto to nije tako teško je pronaći i u možebitnim obrazloženjima kako bi prihodom od tih objekata DPDS nastavio obnavljati baštinu, jer DPDS-u nitko nikad nije rekao da će ostati bez novca za obnovu. Naime, ni najviše prozivani Andro Vlahušić nije rekao kako DPDS ne treba i dalje obnavljati baštinu i da će mu za to biti uskraćena sredstva. Po prijedlozima budućih odnosa Grada Dubrovnika i DPDS-a uvijek je uključen novac koji bi DPDS dobio za obnovu baštine, onoliko koliko je potrebno.
tabladpds2Ipak u DPDS-u nisu bili zadovoljni takvim prijedlozima da dobivaju onoliko novca koliko im je potrebno za obnovu baštine, pa čak i na područjima susjednih općina, plus novac za redovno djelovanje i troškove udruge. Umjesto toga DPDS želi sam upravljati vrijednim nekretninama što su iz te udruge pokazali kupnjom nekretnina s kojima sad mogu raditi što žele, bez ikakve kontrole jedinica lokalne samouprave.

DPDS-u će te nekretnine ostati u vlasništvu, no, to društvo, poprilično zatvoreno, u koje se jako teško učlaniti, jer se o tim zahtjevima odlučuje po „lijepim očima“ ili tko zna već čemu, nije samo otpuhalo vrijeme i borba za novac koja je okrenula javnost poprilično kontra DPDS-a, otpuhali su ga i bez puno spominjanja i političari u ovoj kampanji, isti oni koji su DPDS-u donedavno, isključivo da bi kontrirali Andru Vlahušiću, davali bezrezervnu podršku. Apsurd je da će DPDS zapravo u ovom obliku, u kojem danas postoji, propasti bez Andra Vlahušića kao protivnika.

Zamišljeno kao društvo koje skrbi o baštini, DPDS je godinama bila poštivana udruga, i bilo je za to razloga, no to nipošto ne znači da bilo tko treba ničice padati na koljena pred članovima te udruge građana samo zato jer je obnovljen cijeli niz spomenika. Ne bi da su za obnovu dali iz vlastitoga špaga, a ne novce zarađene na gradskoj imovini.

Kada 2019. godine, kada ističe aktualni dodatak ugovora, gradska uprava i DPDS „sjednu za stol“, uzet će se svakako u obzir i to da bi čak tridesetak milijuna kuna PDV-a, koji trenutno ide državi dok DPDS naplaćuje ulaznice, ostajao Gradu ukoliko bi ulaznice, prema ideji Andra Vlahušića, naplaćivao gradski muzej zidina koji bi se osnovao ili uostalom već postojeća ustanova Dubrovački muzeji. Ako ništa drugo navedeno nije razlog da Grad, odnosno gradska ustanova, preuzme naplatu ulaznica, eto tih trideset milijuna razloga.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250