Srijeda, 09 Kolovoz 2017 13:05

Javljaju se čitatelji: Episkop Durić voli biti i na otkrivanju četničkih spomenika

Piše:

Nakon što je portal Dubrovnikpress.hr pisao o četnikovanju episkopa humsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija Durića, pod čiju eparhiju spada i Srpska pravoslavna crkva u Dubrovniku, javili su se i čitatelji koji su upozorili kako slučaj u Gackom od prije koji dan, gdje je Durić snimljen kako pjeva četničke pjesme nije iznimka.

Čitatelj portala Dubrovnikpress.hr tako je kazao kako je Durić nazočio otkrivanju četničkog spomenika u Bileći, u listopadu 2014. godine. I, uistinu čitajući medijske izvještaje iz tog razdoblja, koje možerte pročitati OVDJEi OVDJE, Durić ne samo da je nazočito otvaranju spomenika, nego je i isticao kako se radi o "najljepšem spomeniku podignutom na prostorima Srpske pravoslavne crkve u posljednjih 70 godina".

Radi se tu o spomen-obilježju pripadnicima "Jugoslovenske vojske u otadžbini", odnosno obljetnici 70 godina od poraza pripadnika ravnogorskog pokreta u Bileći. Konkretno, "Jugoslovenska vojska u otadžbini", zapravo je vojska koju su činile četničke jedinice pod zapovjedništvom Draže Mihailovića od siječnja 1942. do kolovoza 1944. godine. Naime, nakon što Kraljevska jugoslavenska vojska nakon njemačkog napada poražena, njezin pukovnik Draža Mihailović povukao se na Ravnu Goru gdje je organizirao - četnike.

Dakle, radi se tu o spomen-oblježju kojega krasi spomenik Draži Mihailoviću, koji eto u cijevi puške ima cvijet.

- Ovakav spomenik je ponikao iz velike žrtve i krvi vojnika, oficira, ratnika, ali i suza njihovih majki i sestara. Ovakav spomenik su čuvali i snivali u najvećim dubinama svojih srca, a evo uzdiže se u Bileći. Nema bolje zemlje da iznikne nego ova duboka zemlja čistoga i časnoga srca. Neko će reći dugo se čekalo, ali pred Bogom je jedan dan kao hiljadu godina, a hiljadu kao jedan dan. I nikad nije kasno. - rekao je vladika Grigorije uz otvaranje tog sramotnog spomenika.

U svakom slučaju, ovaj događaj, kao i onaj iz Gackog od prije neki dan, baca novo svjetlo na episkopa Durića, koji za vrijeme čestih posjeta Dubrovniku i biskupu dubrovačkom Mati Uziniću, propagira upravo pomirenje, mir i toleranciju.

Inače, neki vladiku Grigorija smatraju osobom koja je puno učinila po pitanju osuvremeljivanja Srpske pravoslavne crkve u ovom kraju, počevši s tim što je prvi episkop koji nosi svjetovno odijelo pa nadalje.

No, uzalud sve to kad istovremeno pjeva četničke pjesme, a eto drži govore i uz podizanje spomenika notornim ratnim zločincima. Upravo kao episkop, dakle najbolji u širenju svoje vjere, on bi trebao podignuti glas protiv takvih događanja, a ne stvari promatrati otvorenih očiju. Tada je to, nije ništa drugo, nego žalosno i sramotno.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250