Srijeda, 09 Kolovoz 2017 14:14

OB Dubrovnik očekuje novce iz gradskog proračuna, no ne bi bilo loše ni da se prestane mukte liječiti pacijente iz Hercegovine

Piše:

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković najavio je kako će Grad u budućnosti značajno pomagati Opću bolnicu Dubrovnik, a što je zapravo već najavljivao i ranije. Konkretno, govorio je Franković o tome na otvaranju Škole leadershipa i komunikacije u medicini koja se održava u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik.

Osvrnuo se on na problem odlijeva liječnika u OB Dubrovnik, najavivši i buduće financijske pomoći.
-  Iako nije formalni osnivač, Grad će biti snažan partner Općoj bolnici Dubrovnik. - poručio je gradonačelnik, dodajući kako je interes Grada Dubrovnika svojim građanima osigurati najbolju moguću zdravstvenu uslugu, a to se može postići i osiguranjem određenog broja stanova za potrebe liječnika.

Inače, baš na intenciju Frankovića proračun za 2017., koji naposljetku nije usvojen, trebao je sadržiti u sebi i pet milijuna kuna za potrebe Opće bolnice Dubrovnik. Radilo se o amandmanu HDZ-ovog Kluba vijećnika, a kako bi se pospješio sami rad bolnice.
Upravo je Franković, kad je bilo riječi o ovom amandmanu za portal Dubrovnikpress.hr izjavio kako bi Grad Dubrovnik u svom proračunu svake godine trebao osigurati pet milijuna kuna za bolnicu, naglasivši "kako se tu radi o sitnišu za Grad".

Uzevši u obzir kako je jedan od Frankovićev bližih suradnika ravnatelj OB Dubrovnik Mario Bekić, koji je ujedno i gradski vijećnik te kao takav bolničke probleme itekako može artikulirati prema javnosti, za očekivati je kako će se već možda i u ovom rebalansu pronaći modus uz koji se Općoj bolnici Dubrovnik omogućuje snošljiviji rad.

Pitanje je jedino o kolikom iznosu bi se tu moglo raditi, odnosno izdaci bolnice puno su veći od tih pet milijuna kuna. Općoj bolnici Dubrovnik zapravo na godišnjoj razini nedostaje oko 18 milijuna kuna, odnosno 1,5 milijuna kuna mjesečno. Sredstva su to koja očito HZZO nije u stanju osigurati, kao niti osnivač, odnosno Županija, kojoj je bolnica vraćena nakon neuspjele sanacije, kao što uostalom ni ostale županije u Hrvatskoj ne mogu podnositi trošak bolnica.

Svakako da bi pomoć Grada pomogla OB Dubrovnik, barem da se donekle približi poslovanju oko pozitivne nule. No, kako bi se to postiglo osim Grada Dubrovnika trebale bi tu sudjelovati i svi ostali gradovi i općine u Županiji dubrovačko – neretvanskoj, kako je to uostalom svojedobno objašnjavao i sam Mato Franković, barem za one s veći proračunom, a ne bi bilo loše ni prekinuti praksu besplatnog liječenja pacijenata iz Herecegovine.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250