Srijeda, 09 Kolovoz 2017 14:25

Nakon potonuća jahte onečišćeno more u Stonskom kanalu

Nakon požara na jahti i potonuća iste noćas u Stonskom kanalu, na spomenutom području došlo je do onečišćenja mora, obavještava Dubrovačko-neretvanska županija.

Naime, sinoć u 02.10 sati Lučka kapetanija Dubrovnik obaviještena je od lokalnog stanovnika o požaru na jahti „LORI“, koja plovi pod zastavom Republike Italije, a bila je vezana u uvali Kobaš u Stonskom kanalu. Zahvaljujući intervenciji zapovjednika jahte, koji ju je uspio odvezati i odvesti od obale, požar nije zahvatio ostala plovila i naselje.

"Prema zapovjedi lučkog kapetana Mata Kekeza, Zapovjednika Županijskog operativnog centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na poziciju je upućeno plovilo Lučke kapetanije Dubrovnik „DANČE“, a preko Županijskog centra 112 Dubrovnik obaviješteni su PP Ston, DVD Slano i DVD Ston te djelatnici tvrtke CIAN d.o.o. s opremom." - piše u priopćenju.
jahtastonski"Unatoč interventnom gašenju, koje je trajalo do ranih jutarnjih sati, jahta „LORI“ je oko 6.45 sati potonula. Budući da je ovaj incident izazvao onečišćenje mora, oko mjesta potonuća postavljene su brane za sprječavanje širenja onečišćenja uljnim derivatom i plutajućim otpadom s izgorenog plovila. Naknadno su, prema zapovjedi Zapovjednika ŽOC-a, pozvani i ronioci Ronilačkog kluba Dubrovnik zbog zatvaranja otvora na spremnicima i sprječavanja daljnjeg istjecanja dizelskog goriva.

U tijeku je sanacija onečišćenja akvatorija Stonskog kanala od strane tvrtke CIAN d.o.o. za koju se očekuje da će biti okončana u ranim popodnevnim satima."- piše u priopćenju.

DPP

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250