Petak, 11 Kolovoz 2017 10:04

Predstavljena knjiga Ivice Kunčevića „Redateljske bilješke“

Nova knjiga Ivice Kunčevića „Redateljske bilješke“ objavljena u izdanju Hrvatskog centra ITI, predstavljena je sinoć, 10. kolovoza, u sklopu popratnog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara u atriju palače Sponza. Knjigu su, uz autora, predstavili Davor Mojaš i Željka Turčinović, uz sudjelovanje glumaca Mirej Stanić i Hrvoja Sebastijana, a uvodno se okupljenima obratio i v.d. intendanta Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk, povlačeći paralelu između redateljske i dirigentske uloge.

Posebno je nadahnuto, kako su to ostali govornici prepoznali, govorio redatelj, spisatelj i novinar Davor Mojaš, zaključivši da je ovaj „Kunčevićev teatropis“ intrigantno štivo koje potiče na razmišljanje o kazalištu. „To je zapis o umjetnicima, glumcima, djelima, piscima ali i likovima u drami koje autor čita i sa svima njima razmjenjuje misli...“ Kunčević svoje bilješke ipak bira i to ne slučajno, one svjedoče o njegovim redateljskim izborima i kazališnoj praksi.
ikun2Kako je autor sam potvrdio, kroz ove je bilješke spontano ispisao niz portreta, posebice glumaca s kojima je radio, a sinoć je na predstavljanju istaknuo dvoje doajena hrvatskog glumišta - Milku Podrug Kokotović i Mišu Martinovića.

Ivica Kunčević nosi snažnu vezu s Dubrovnikom i osobito s Igrama, na kojima je najprije bio asistent redatelja, potom redatelj, a zatim i ravnatelj dramskog programa. Uz brojna uprizorenja klasičnih djela svjetske književnosti te suvremenih hrvatskih pisaca, ustrajno je radio na scenskom promaknuću djela iz dubrovačkog dijela hrvatske književne baštine poput Dunda Maroja, Tirene, Gundulićeve Dubravke, Zlatarićeve Elektre, Vojnovićevih Ekvinocijo, Dubrovačka trilogija itd.

K.L.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250