Petak, 11 Kolovoz 2017 12:48

"Glembajeve" pogledalo preko dvije tisuće gledatelja

Prva dramska premijera na 68. Igrama Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže u režiji Zlatka Svibena i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla našla je put do srca festivalske publike. Ubrajajući pretpremijeru, ova četverosatna predstava se pred prepunim gledalištem u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik igrala šest uzastopnih večeri, tijekom kojih ju je pogledalo preko 2,000 gledatelja.

Ovo uprizorenje velikog Krležinog teksta, kojeg su Dubrovačke ljetne igre postavile prvi put u svojoj povijesti, publiku je uvelo u “čvrsti mitski svijet Glembajevih’’, svijet koji se kontinuirano temelji na relacijama spram Obitelji i spram Žene, ali i spram Smrti, kako je kazao redatelj Sviben.

Publika je unatoč vrućini i dugom trajanju, posvećeno pratila složenu obiteljsku priču o Glembajevima - ljudima koji su u šizofrenoj zbilji postali pomaknuti od stvarnosti, luđaci, zatočenici vlastite svijesti i savjesti, ubojice i varalice. Publika je prepoznala i odličan izbor ambijenta za postavljanje ovog djela, oduševivši se šetnjom kroz Umjetničku galeriju na koju su povedeni. Kritika slično prepoznaje da predstava nije smještena u jedan od klasičnih i prepoznatljivih reprezentativnih dubrovačkih scenskih prostora, nego u Umjetničku galeriju, palaču koja je, svojom poviješću, i sama po sebi glembajevska na svaki način. Nadalje će Igor Ružić za slovenski Dnevnik zapisati da postavljati Krležu nije lako, pogotovo ne komad takve simboličke težine, a hrabro je i Dubrovnik suočiti s njima i to još po prvi put. Nadodat će i da su dubrovački Glembajevi vrhunski dramaturški konstrukt, promišljen do u detalje, dok je Denis Derk u Večernjem listu zapisao da su ovi Glembajevi jedno od najkompleksnijih, i to ne samo kazališnih, čitanja Krleže koje smo imali prilike gledati posljednjih desetljeća.

Sjajan glumački ansambl predvodio je Predrag Ejdus u ulozi Ignjata Glembaja, Anja Šovagović Despot kao barunica Castelli te Mijo Jurišić kao Leone Glembaj, a ovaj trolist je i kritika istaknula kao jedan od aduta predstave. Izvrsni su i Bojana Gregorić Vejzović kao Angelika, Fabriczy Damira Lončara, Puba Mladena Vujčića, Vladimir Posavec Tušek u ulozi dr. Altmanna i Amar Bukvić Silberbrandta. Robert Bošković u ulozi je Ballocsanszkog, a Lujo Kunčević Olivera. Perica Martinović igra više mrtvih lica koja se pojavljuju kao Leonove vizije, a uz nju je i uigrani kor mrtvih duša sastavljen od mladih glumaca koji koreo-pjevno uprizoruju Leonove misli: Stjepan Lach, Džon Gečević, Luka Bjelica, Šiško Horvat Majcan, Marina Bažulić, Marija Kolb, Karmen Sunčana Lovrić, Maro Drobnić te Vedran Komerički. Autor višestruko pohvaljene scenografije je Leo Vukelić, a kostimografije Bjanka Adžić Ursulov, dok je glazbu skladao Zlatko Tanodi, a koreografiju napravio Staša Zurovac. Oblikovanje svjetla potpisao je Ivo Nižić, a tona Christian Kanazir.

"Dubrovačke ljetne igre zahvaljuju Umjetničkoj galeriji Dubrovnik na gostoprimstvu te Zagrebačkom kazalištu lutaka, Gradskom dramskom kazalištu Gavella, Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu te onom u Osijeku i Muzeju Slavonije na pomoći i podršci u produkciji ove predstave, kao i Krašu – Bajadera koji je pružio financijsku podršku za realizaciju ove produkcije." - pišu iz Dubrovačkih ljetnih igara.

DPP

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250