Nedjelja, 13 Kolovoz 2017 11:48

Uz 700. obljetnicu ljekarne Male braće: I Bernard Shaw posjetio ljekarnu

Znameniti pisac Georg Bernard Shaw (1856.- 1950.), koji je 1925. dobio Nobelovu nagradu za svoj spisateljski rad, posjetio je u svibnju 1929. Dubrovnik. Odsjeo je tada osam dana u Grand hotelu Imperial i svečano je priman u raznim kulturnim institucijama Dubrovnika. Hvalio je u svojim javnim nastupima ljubaznost ljudi i ljepote Dubrovnika i jadranske obale. Tom prigodom bio je primljen i u franjevačkom samostanu. Primio ga je poznati franjevac Urban Talija. Vjerojatno radi lijepog prijema i dojma zbog dobrog gostoprimstva u Dubrovnik je nobelovac došao i drugi put sa suprugom, i to za Uskrs 1931.

Zanimljiv je dolazak u Dubrovnik ovog znamenitog nobelovca i po tome što je taj njegov posjet 1929. ostao zabilježen na filmu, a film se može naći i na internetu. Zahvaljujući tome otkrivaju se i neki detalji iz ovog posjeta koji nisu zabilježeni na papiru. Na primjer, važno za franjevce, otkriva film manire ali i isposnički izgled franjevca Urbana Talije.

Osim toga, u klaustru se na filmu vidi Amerlingova spomen ploča o uređenju nove ljekarne koja je u to vrijeme još uvijek bila na mjestu gdje je postavljena u početku. Nakon što su 1935. otvoreni prozori na tom dijelu zida, ona je premještena na današnje mjesto na istoj strani klaustra. Ploču, s latinskim napisom o Amerlingovoj zasluzi za novu ljekarnu, danas i zbog položaja na kojem se nalazi, fotografiraju mnogi posjetitelji, iako velika većina od njih ne razumije što ona u stvari predstavlja.

Samostan čuva fotografiju koja je kod posjeta cijenjenog gosta tada napravljena u klaustru Male braće.
CIMG4771Fra Stipe Nosić

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250