Petak, 08 Rujan 2017 10:44

„Non slip loop“, čvor koji drži čvrsto, a ne stiska

Piše:

Neke vrste varalica te „circle“ udice da bi bile maksimalno učinkovite moraju se vezati čvorovima koji im omogućavaju što veću pokretljivost. Takvi čvorovi nisu vezani uz udice i varalice nego tvore omču koja ih drži.

Jedan od tih čvorova je i onaj koga neki nazivaju „Lefty Kreh“ ili samo „Kreh čvor“, ali je u cijelom svijetu poznat kao „Non slip loop“. Za razliku od nekih drugih omča čvorova, ni pod najvećim opterećenjem ne klizi, odnosno ne smanjuje omču i na kraju ne stiska alkicu za koju je vezan. Također, za razliku od nekih drugih omča čvorova, ovaj je učinkovit ne samo kad je vezan najlonskom i FC, fluorougljičnom, nego i „PE“ višenitnom strunom.

Evo kako se izrađuje:
nonslip1Kao i većine omča čvorova, „Non slip“ se počinje izrađivati tako da se desetak do petnaestak centimetara od kraja strune izradi najjednostavniji, tzv. mrtvi čvor.
nonslip2Nakon što se živi kraj strune provuče kroz alkicu udice ili varalice, pa kroz omču mrtvog čvora s dva prsta jedne ruke treba poviše mrtvog čvora stisnuti priljubljene živi i mrtvi kraj.
nonslip3Zatim drugom rukom valja okretati udicu ili varalicu tako da se udvojeni krajevi strune međusobno uvrnu.

Koliko će se puta uvrnuti, odnosno živi kraj načiniti ovoja oko mrtvog ovisi o debljini strune kojom se čvor izrađuje. Naime, za najveću moguću jačinu čvora, kad on neće proklizati, potrebno je tek dva ovoja ako se čvor pravi od najlona nosivosti preko 60 libri. Najlonom nosivosti 50 do 60 libri treba načiniti tri, a onim jačine 14 do 40 libri četiri ovoja. Pet ovoja je dovoljno kad se vezuje najlonska struna nosivosti 8 do 15 libri, a čak 7 je nužno kad se vezuje najlon nosivosti ispod 8 libri (Libra= 0,405 kg).

Broj ovoja ovisi i o vrsti strune koja se koristi. Naime, „FC“, fluoriugljična struna neznatno lošije, a višenitna „PE“ znatno lošije drži na čvoru, odnosno lakše proklizi od najlonske. Zato je s tim strunama, ili barem višenitnom, dobro vezati čvor s jednim ovojem više od navedenih za određenu nosivist strune.

Nakon što se načini potreban broj ovoja, udvojene strune treba razdvojiti i zategnuti, tako da se upleteni dio sabije uz mrtvi čvor, a onda živi kraj treba saviti k i provući kroz mrtvi čvor.
nonslip4Provući se može kroz sredinu čvora…
nonslip5…ili između njegovih ovoja. Na ovaj drugi način vezan čvor ima nešto veću nosivost.

Prije zatezanja čvora treba odrediti veličinu omče. Pravilo je da na udici ne smije biti šira od širine luka udice, odnosno od promjera varalice.

Zatezanje se vrši tako da se s dva prsta stisne omča i mrtvi čvor pa potegne živi kraj.
nonslip6Na kraju, ostaje još samo odrezati višak živog kraja strune. Kod najlonske i „FC“, fluorougljične, to se radi na 3 do 4, a kod „PE“ višenitnih struna na pet milimetara od čvora.

Ovako vezan čvor ima barem 90 posto linearne jačine strune od koje je izrađen.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250