Srijeda, 11 Listopad 2017 12:39

Udaranje po špagu je jedini jezik kojeg svi razumiju

Piše:

Ako se kršenje po pitanju buke na javnim površinama bude ponavljalo, oduzet ćemo im javnu površinu pa da vidite onda kako će se odredba poštivati, govorio je krajem kolovoza gradonačelnik Mato Franković o kafiću Trubadur. Ne samo da je javna površina oduzeta samo Trubaduru, nego još tri ugostiteljska objekta u Gradu koji su kršili pravilnik o zakupu javnih površina, odnosno postavljali više stolova nego što smiju. Bi li veća kazna bila da je usred sezone odlučio sankcionirati ove kafiće? Sigurno bi, ali bilo bi to možda i stvaranje grada slučaja od Dubrovnika pa niti slika praznih placeta možda ne bi bila baš najbolja dubrovačka reklama usred sezone. Ovako, odabrano je donekle solomonsko rješenje, a poruka je ipak odaslana.

Tako su ugostitelji, dakle, kažnjeni sa sedam dana bez stolova, vrijeme koje je dovoljno da vide kako i što dalje... Ipak, koliko će u listopadu, kad je promet ionako smanjen, odnosno kad se vanka u noćnim satima baš i ne sjedi, poruku shvatiti, priča je za sebe. Posebno Franković može doći na sklizak led, ukoliko ovakva "mini" kažnjavanja budu učestala, dakle ukoliko izostane prava kazna.

Tu kazna može biti samo potpuna represija, odnosno trajno ukidanje javne površine, a koja u samoj svojoj naravi ne može biti dobra jer ništa što je u srži represivno nije zasnovano na dijalogu. Stoga, jedino pravo rješenje je ustvari u udaranju po špagu.

Franković je svoje obećanje s kraja kolovoza ispunio, pokazao zube ugostiteljima, a sad je potrebno stvari istinski i regulirati. Tu su novčane sankcije, kao što je uvijek tome tako u tim slučajevima, najbolje rješenje. Dakle, ne na proizvoljan i stihijski način, nego s jasno određenim pravilima igre. Na koncu, jezik je to kojega svi razumiju.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250