Srijeda, 11 Listopad 2017 22:16

Predstavljena knjiga „Ljekarna Male braće, 700 godina zdravlja Dubrovčana"

Knjiga „Ljekarna Male braće, 700 godina zdravlja Dubrovčana" autora fra Stipe Nosića, inače provincijalnog vikara samostana Male braće, predstavljena je večeras u klaustru samostana. Radi se o knjizi izašloj iz tiska prije mjesec dana, koja dakle kazuje o ljekarni Male braće, jednoj od najstarijih ljekarni u svijetu, koja u okviru Franjevačkog samostana djeluje od 1317. godine.

Nosić je zahvalio svima zaslužnima za realizaciju ove knjige, kazašvi kako o ljekarni ne bi pisao da nije bilo Nijemca Andreasa Zieglera koji je tražio pomoć za pisanje članka za časopis jednog njemačkog društva koji se bavi poviješću ljekarništva.

- Pomažući Ziegleru u literaturi, shvatio sam da vrlo malo znam o ljekarni. zato sam počeo istraživati priče o pojedinim eksponatima. Nažalost, o pokušaju nacionalizacije iz 1960. godine ne piše u knjizi jer sam o tome materiju pronašao kad je ona već bila u tisku. - rekao je Nosić.

Predsjednik hrvatskog farmaceutskog društva mr.sc. Darko Takač također je rekao više o ovoj knjizi, i sam prepričavši puno o povijesti ljekarne. Napomenuo je kako knjiga ima 120 stranica, uz pet poglavlja, kroz šalu napominjući "kako da je deblja bi imala puno manje šanse da bude pročitana". Dodao je kako knjiga sadrži mnoštvo zanimljivosti iz povijesti ljekarne. Istaknuo je kako je "fra Stipina knjiga izraz poštovanja prema svima koji su stvarali povijest ljekarne".

Uz predstavljanje knjige nastupio je i gitarist Pero Škobelj.

V.S.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250