Četvrtak, 12 Listopad 2017 11:46

Rossetti: Vlahušiću je zbog DPDS-a zabranjeno političko djelovanje, a sad sam i ja dobio savjete da se pripazim jer diram u osinje gnijezdo

Nakon što se na prošloj sjednici Gradskog vijeća Rikard Rossetti (DUSTRA) zapitao ima li Društvo prijatelja dubrovačke starine u Dubrovniku prioritetnijih projekata u Gradu od obnove tvrđave na Prevlaci, budući da se radi o novcima utvrđenih na gradskoj imovini, na svojem Facebook profilu ponovo se dotaknuo DPDS-a.

"Nemam ništa protiv obnove spomenika iz doba Republike na cijelom povijesnom prostoru bivše Republike, pa tako nemam primjedbu na obnovu Soko grada u Konavlima kao ni na obnovu Kneževog dvora u Slanome, a pogotovo ne na obnovu stonskih zidina. Sve to su simboli slavne dubrovačke povijesti čiji smo ponosni baštinici, ali tvrđava na Prevlaci to ipak nije". - naveo je Rossetti.

"Upoznat sam s običajima zakletve za šutnjom čije se kršenje kažnjava pretjeranom kaznom, što je običaj koji se nekoliko stotina kilometara južnije od nas zove „omerta“, ali on se ipak odnosi samo na članove izvjesnih organizacija. S obzirom na to da nisam član nijedne takve organizacije, mislio sam i mislim da nisam dužan šutati, da mi se ustavno pravo da slobodno govorim i propitkujem ne može oduzeti i da me nitko zbog toga nema pravo prekomjerno kažnjavati. Pogotovo kao demokratski izabranom predstavniku građana." - dodao je Rossetti.

Napisao je kako su mu brojni sugrađani iskazali potporu.

"Kritičkom umu bilo bi zanimljivo primijetiti da Društvo ne želi obnavljati Kaše ili povijesnu kanalizaciju jer bi tamo, po zakonu, mogli biti samo donatori, a ne i investitori, što sugerira da plaćaju prema situacijama koje potpiše investitor, a ne prema onima koji potpisuje vodstvo Društva. Ali kada se ulaganja odvijaju daleko od očiju javnosti i još dalje od transparentnog postupka nabave čiji su Vodovod i ŽLU obveznici, onda su spremni potrošiti desetke milijuna kuna na austrijskoj tvrđavi, koja ponavljam, nema nikakve veze s Republikom i s „dubrovačkom starinom“. I to se ne smije kritizirati ni propitivati?" - piše Rossetti.

"Ukazati na to što bi se na obnovljenoj tvrđavi ponosno vijorio hrvatski barjak po meni znači da se sad dok tvrđava nije obnovljena ne vijori ponosno. Barjak se vijori na svom jarbolu, te mu za vijorenje nije potrebna „podloga“ od nekoliko desetaka milijuna kuna. " - između ostalog piše Rossetti, dodajući kako su prioriteti stara gradska kanalizacija i Kaše te kak bi Društvo trebalo dalje ulagati tek ako im ostane novca uz suglasnost Gradskog vijeća.

"Najjadnije od svega je dovoditi mene u kombinaciju nastavka politike Andra Vlahušića, kao da samo on ima pravo kritički promišljati o radu udruge građana Društvo prijatelja dubrovačke starine. On je to doista radio, ali nije time valjda uskratio svim ostalim građanima i političarima da se bave temom trošenja novca uprihodovanog na dubrovačkim zidinama. Andro Vlahušić je bio gradonačelnik, a ja sam gradski vijećnik. Andro bi možda i sad bio gradonačelnik da se nije dodirnuo u novac koji je vodstvo DPDS-a zarađivalo na zidinama. Andra je trebalo maknuti i to se napravilo s namještenom kaznenom prijavom i smiješnom osudom za novac koji je društvo posudilo firmi koja je uredno vratila novac uz zakonitu kamatu. Ali ni to nije bilo dovoljno pa je za svaku sigurnost trebalo maknuti Vlahušića i posebnim zakonom, što im je na kraju i uspjelo. A nitko ne kaže da do dolaska Vlahušića Društvo nije ništa uplaćivalo u gradsku kasu. Zahvaljujući Vlahušiću, grad će ove godine od zidina dobiti šezdesetak milijuna kuna uprihodovanih na svojoj vlastitoj imovini. Međutim u Društvu su već unaprijed znali da bi Vlahušić po isteku ugovora 2019. godine tražio za grad i više jer je uvijek smatrao da je grad i građani Dubrovnika vlasnik zidina. Zato mu je zabranjeno političko djelovanje, kao što se sada, ovim tekstom, ali i porukama od članova Društva, pokušava ograničiti i moje političko djelovanje jer sam se dotakao teme koja je očito zabranjena." - piše Rossetti.

Dodao je kako su mu neki rekli da se usudio taknuti u osinje gnijezdo.

"Dobio sam savjete da se pripazim, ali ne znam zašto. Možda sam im ja sad opasniji od gradonačelnika Vlahušića kojeg su se efikasno riješili, jer meni ne mogu ništa. Ne mogu me smijeniti iz Vijeća, ne mogu me ušutkati, a ja ću i dalje postavljati pitanja od interesa građana i to ne samo DPDS-u. Međutim, obzirom na „pretjeranu kaznu“ s početka ovog teksta, morat ću samo dodatno pripaziti kad idem preko pješačkog prijelaza" - objasnio je gradski vijećnik DUSTRA-e Rikard Rossetti.

DPP

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250