Petak, 13 Listopad 2017 12:49

Predstavljene skulpture iz zbirke fra Rafaela Romića

Izložba skulptura iz zbirke fra Rafaela Romića otvorena je u prostorijama Hrvatske matice iseljenika. Predstavljeno je dvadeset skulptura i reljefa u bronci nekih od najvažnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, poput Ivana Meštrovića, Iva Rendića, Roberta Frangeša Mihanovića, kipara Ante Starčevića i drugih.

U govoru na otvorenju, fra Rafael Romić istaknuo je kako je „ovaj prostor Matice iseljenika najprikladnije mjesto za ovakvu izložbu jer ova ustanova već godinama stvara i čuva poveznice hrvatskog naroda s domovinom".
- Kultura je ta koja povezuje domovinsku i iseljenu Hrvatsku.Više je Hrvata izvan domovine, a mi zapravo niti ne znamo koliko nas ima. Duhovnici su ti koji moraju čuvati identitet nas Hrvata u iseljeništvu. - rekao je fra Romić.

Povjesničar umjetnosti Marin Ivanović u katalogu izložbe zapisao je:

„Skulpturalna djela iz ove zbirke, pohranjena u franjevačkom samostanu u Dubrovniku, odražavaju vjerski i nacionalni naboj u kojemu su podjednako prisutni ponos i nostalgija zbog slavne hrvatske prošlosti, o čemu svjedoči prikaz kralja Tomislava na konju s regalijama u rukama, reljef kralja Tomislava u sjedećem položaju, također s oznakama kraljevske vlasti u rukama, zatim medalja bana Josipa Jelačića i portretna bista Ante Starčevića. Religijsku grupu motiva čine prizori Navještenja i Kristove muke i smrti u formi pune skulpture ili reljefa, a znakovito je spomenuti i nekoliko figura žene s djetetom koje odražavaju materinstvo, također u punoj formi i reljefu. Majčina ljubav jedna je od najsnažnijih apstraktnih slika ili podteksta Svetog pisma, odražena u Marijinoj ljubavi za Isusa i njenoj boli zbog gubitka sina pa možemo smatrati kako i ove skulpture, primarno sekularne podloge, na suptilan način sadržavaju vjersku pripadnost i zanos.“ - piše Ivanović.

Izložba ostaje otvorena do 20. studenog.

DPP

frendy250

fabrio250

aerodrom250
ciban3
konavle 250

zupa 250

zupanija 250