Petak, 10 Studeni 2017 22:43

Otvorena izložba "Marin Držić za napredne korisnike"

Piše:

U sklopu manifestacije Dani kreativnih/kulturnih industrija, izložba radova ilustratora Ninoslava Kunca pod nazivom "Marin Držić za napredne korisnike" otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Radi se o izložbi posvećenoj, dakle, Marinu Držiću, a izložbu je otvorio voditelj Teatra Lero Davor Mojaš, prema čijim tekstovima su ilustracije i motivirane.

Crteži, odnosno strip u boji, koji je izložen na ovoj izložbi pripada ciklusu "Držića za napredne korisnike", a koji će izaći i u časopisu Dubrovnik Matice hrvatske Dubrovnik. Izloženi crno-bijeli radovi su nastali 1981., a bili su objavljeni u tadašnjem Lausu te su također nastali prema tekstu Mojaša.

- Mi znamo malo o Držiću, jedino što znamo je gdje je rođen, gdje je umro, gdje se kretao, s kim se družio... Ne znamo ni kako je izgledao. Od njega imamo samo njegove pjesme. Zar nije bilo izazovno pozabaviti se drugačijim Držićem, Vidrom iz njegovih snova, besanica i provociranih buđenja. Znao sam kad Kuncu ponudim tekst iz svoje knjige "Nesan Marina Marinova (Držića)”, koji će se uskoro pojaviti na policama, da ću dobiti još bolju, maštovitiju verziju naše zajedničke stripovske negromancije s posljedicama koje raduju i vesele. - rekao je Mojaš.

- Držić je inspirativan i izazovan, a kad dođe u ruke vještog crtača kakav je Kunc, onda se događa čarolija koja je pred svima nama. Ova izložba je posveta velikom Vidri, spomen kreativnoj mladosti, dokaz zrelo trajanja, radostan susret, ponovni dolazak i, istovremeno, povratak u budućnost. - objasnio je Mojaš.

Kunc je kazao kako su izloženi radovi iz 1981. godine "izvorno od jedne table jer je prostor to nalagao", ali i napomenuo je kako je u Lausu presložen na tri table jer je časopis bio relativno malog formata. Dodao je kako je raspon ovih stripova po godinama veliki, upoznavši publiku o tehničkim specifikacijama nastanka tih dvaju ciklusa.

- Inspiracija su mi bili tekstovi Mojaša i ja sam iz njih nastojao izvući ekstrakt, fluid koji se provlači kroz Držićeva djela i te neke činjenice o njegovom životu. - dodao je Kunc.

Ninoslav Kunc je rođen 1987. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao na Likovnom odjelu Pedagoške akademije. Prve stripove je objavljivao u Poletu, a nastavio u brojnim listovima, ali i u vodećim političkim tjednicima. Kunc je vrlo plodan autor obilnog umjetničkog raznovrsnog opusa u kojem se prepoznaje kao vrstan, maštovit i vješt crtač, duhoviti ilustrator, zaigrani autor koji svakim svojim radom ostaje drukčiji, prepoznatljiv i svoj. Najpoznatiji je po stripu Sjena.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250