Ponedjeljak, 13 Studeni 2017 10:58

Noć špiljskih životinja u Akvariju i Skup speleologa u Čilipima

Hrvatsko biospeleološko društvo (HBSD) i Planinarsko društvo Sniježnica organiziraju u četvrtak „Noć špiljskih životinja" između 18 i 22 sata u dubrovačkom Akvariju. Posjetitelji će moći razgovarati s biospeleolozima i speleolozima o istraživanjima podzemlja i njegovog živog svijeta, pogledati kratke filmove o podzemnoj fauni, pod lupom proučiti preparate špiljskih životinja i upoznati se s opremom potrebnom za istraživanje špilja i jama.

Također će se upoznati s glavnim obilježjima i vrijednostima podzemnih ekosustava, važnosti zaštite i očuvanja podzemnih staništa i faune te, općenito, prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti.
 
„Noć špiljskih životinja" se provodi u sklopu projekta"Život ispod Grada – tajnoviti život dubrovačkog podzemlja" kojega HBSD provodi na području Dubrovačko-neretvanske županije. Projekt je financiran od Dubrovačko-neretvanske županije, a u Dubrovačko – neretvanskoj županiji po prvi put se održava i Skup speleologa Hrvatske u organizaciji Speleo odsjeka HPD Sniježnica.

Dom kulture u Čilipima od petka do nedjelje postat će središte speleološke zajednice Hrvatske, a prema najavama, na skupu će se okupiti gotovo 300 sudionika iz cijele zemlje. Osim domaćih, skupu će prisustvovati speleolozi iz BiH, Crne Gore i Italije, čime će ovaj događaj dobiti i međunarodni karakter.

Skup speleologa Hrvatske najveće je godišnje okupljanje speleologa iz naše zemlje, na kojem se prezentiraju rezultati aktualnih speleoloških istraživanja i obrađuju stručni aspekti speleološke djelatnosti.
Glavni cilj ove manifestacije je okupljanje speleologa, znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske i susjednih zemalja u svrhu razmjene novih dostignuća u speleologiji kao sve popularnijoj sportskoj, tehničkoj i znanstvenoj disciplini.

Namjera je u što većoj mjeri utjecati na razinu svijesti lokalne i šire javnosti o osjetljivim krškim područjima Dubrovačko-neretvanske županije, potrebi očuvanja i zaštite podzemnih voda i speleoloških objekata u kršu, sa svim vrijednim značajkama – geološkim, geomorfološkim, biološkim te sveukupnim ekološkim značajkama podzemnih staništa.

Program predavanja počinje u subotu 9 sati, a osim brojnih stručnih predavanja, sudionici i posjetitelji će moći uživati u spektakularnim speleo fotografijama, filmovima i publikacijama predavača i izlagača.

DPP

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250