Ponedjeljak, 13 Studeni 2017 11:27

Raguž: Odgajateljicama u vrtiću omogućiti plaćeno bolovanje

Predsjednik DUSTRA-e Željko Raguž na Facebook profilu ove stranke svrnuo se na Zakon o obveznom zdravstvenm osiguranju u kontekstu odgajateljica u vrtću. Njegov status prenosimo u cijelosti.

"Može li se ozljedom na radu smatrati kada odgajateljice u vrtiću dobiju neku zaraznu bolest? Odgovor je potvrdan. Vjerovali ili ne Zakonom ta mogućnost nije predviđena, premda je odgajateljica bolest dobila obavljajući djelatnost. Zakonom o obveznom zdravstvenom osigiranju definirano je koje povrede i bolesti se smatraju ozljedom na radnom mjestu, ali taj isti Zakon očito nije mislio o našim odgajateljicama.

U kućnom redu Dječjih vrtića Dubrovnik izričito piše da se djeca ne smiju dovoditi u vrtić: “s povišenom temperaturom, osipom po koži, proljevom i povraćanjem, ušima, svrabom ili crijevnim parazitima, upaljenim grlom i konjuktivitisom”.

Odgajateljice stoga nisu dužne u vrtić primiti bolesnu djecu kako bi očuvale vlastito i zdravlje ostale vrtićke djece. Međutim, praksa se sasvim razlikuje od propisanog kućnog reda i roditelji su nevoljko prisiljeni dovoditi bolesnu djecu u vrtiće. DUSTRA je naravno svjesna kako većina roditelja, zbog radnih obaveza, nema kome povjeriti djecu na čuvanje, pa su stoga primorani protivno kućnom redu vrtića dovoditi bolesnu djecu u vrtiće. Stoga prijedlog DUSTRA-e ide u smjeru plaćenog bolovanja odgajateljica.

DUSTRA predlaže da se donese novi zakon ili proširi postojeći Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju koji bi odgajateljicama omogućio u cijelosti plaćeno bolovanje ukolio se ustvrdi da su se razbolile na radnom mjestu, te da boluju upravo od onih bolesti istaknutih u kućnom redu vrtića. Liječnik primarrne zdravstvene zaštite ustvrdio bi je li bolest nastupila tijekom obavljanja djelatnosti, te bi se time spriječila zlouporaba tog zakona u smislu iskorištavanja plaćenog bolovanja." - napisao je Željko Raguž.

DPP

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250