Ponedjeljak, 13 Studeni 2017 17:44

Franković o peticiji za izgradnju podstanarskih stanova: Grad Dubrovnik ima vlastiti model društveno poticane stanogradnje

Iz gradske uprave medijima su uputili pisanu izjavu gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića oko peticije nepoznatih autora koja je pokrenuta na Internetu, na stranicama Citizengo.org, a kojom se traži izgradnja podstanarskih stanova u Dubrovniku.

Peticija, koju možete potpisati OVDJE, bit će, kako piše na stranicama Citizengo.org, upućena Gradu Dubrovniku – Odjelu za gospodarenje nekretninama i Odjelu za stanogradnju. Navedeni odjeli inače ne postoje pa organizatori vjerojatno mile na UO za gospodarenje gradskom imovinom i UO za izgradnju i upravljanje projektima. Kako god, peticija je hvale vrijedna, a dosad je potpisalo 815 građana.

U tekstu peticije se navodi: „Ova peticija važna je za sve građane-podstanare, obitelji, samohrane roditelje, građane slabijeg imovinskog stanja grada Dubrovnika koji se godinama bore protiv skupih cijena nekretnina u Dubrovniku. Ovom peticijom želimo izgradnju 500 subvencioniranih stanova po kvartovima grada kojima bi investitor bio Grad Dubrovnik i pružio građanima stanove u javni najam po povlaštenim cijenama. Grad Dubrovnik slovi najbogatijim gradom u državi. Svima kojima je nužan dostojan život u gradu i kojima pripada pomoć od Grada Dubrovnika, potpišite ovu peticiju i živite dugoročno i mirno bez straha ce te ikad više biti izbačeni iz stana 01.06.“

„Grad Dubrovnik je definirao lokaciju za izgradnju stanova prema vlastitom modelu društveno poticane stanogradnje, a ukupno 120 stanova gradit će se u zoni Solituda. Trenutno se provode sve potrebne radnje kako bi zemljište u vlasništvu Vrtlara Dubrovnik prešlo u vlasništvo Grada Dubrovnika, što je osnovni preduvjet za realizaciju projekta. Nakon toga kreće se u izradu projektne dokumentacije i u proces ishodovanja dokumenata prostornog uređenja i gradnje što planiramo dovršiti do konca 2018. godine, dok bi izgradnja 120 stanova na gradskom zemljištu počela u 2019. godini.“ – stoji pak u pisanoj izjavi gradonačelnika Dubrovnika mata Frankovića.

„Stanovi će se sukladno javnom pozivu i unaprijed utvrđenim kriterijima davati u najam po cijeni od 1.500 kuna na mjesec na rok od deset godina. Nakon isteka desetogodišnjeg roka, korisnici će stan moći otkupiti i to prema cijeni od 1300 eura za metar kvadratni. Specifičnost izloženog modela je u tome što će se budućim vlasnicima stanova od ukupne cijene koštanja stana odbiti iznosi koji su na ime najamnine uplatili tijekom 10 godina.“ – piše u izjavi gradonačelnika Frankovića.

„Vjerujemo da smo ovim modelom pronašli dobro i provedivo rješenje, a posebno zato što ćemo primjenom navedenog modela otkloniti probleme koji su nastajali kod izgradnje POS I i POS II stanova kada su stanove dobivali i oni koji nisu trebali.“ – stoji još u izjavi gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića.

D.M.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250