Ponedjeljak, 13 Studeni 2017 18:07

Nedovoljan interes za najam kućica uz Zimski festival; natječaj se ponavlja s manjim cijenama

Piše:

Javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup kućica uz "Dubrovački zimski festival“, objavljen 2. studenog, poništen je zbog nedovoljnog interesa, obavijestili su danas medije iz Sanitata.

Razlog nedovoljnog interesa treba očito tražiti skupoj cijeni najma. Tako je najam kućice na Stradunu iznosio 50 tisuća kuna, za tek nešto više od mjesec dana što bi one uopće bile na Stradunu. Kad je nekadašnji gradonačelnik Andro Vlahušić po prvi put postavio kućice na Stradun, cijena najma je bila pet tisuća kuna, pak lani je iznos bio 30 tisuća kuna za ugostiteljske kućice te deset tisuća kuna za one trgovačke namjene. No, lani su kućice bile postavljene još u studenome, petnaestak dana prije nego ove godine i zaista se moglo zaraditi. Moglo se zaraditi i ove godine, ali puno, puno manje, što zbog kraćeg trajanja što će kućice biti na Stradunu, a što zbog cijene. Očito, ugostitelji su procijenili da im se ne da gnjaviti i trošiti svoje resurse za ono što im se dovoljno ne isplati.

Osim što je ove godine cijena za Stradunu poskupila za 20 tisuća kuna, i za druge lokacije ona je visoka. Na Brsaljama se tako trebalo platiti 30 tisuća kuna, a na Gundulićevoj poljani deset tisuća kuna. U gruškom parku i u Uvali Lapad cijena je trebala biti, za te lokacije, popriličnih deset tisuća kuna, a za Mokošicu i Orašac pet tisuća kuna.

Pak, prema novom Javnom pozivu, 30 tisuća kuna će koštati najam kućica na Stradunu, dakle jednako kao prošle godine, ali uz znatno kraće trajanje festivala, a po deset tisuća za one na Brsaljama i Gundulićevoj poljani, te po pet tisuća kuna u Gružu, parku u Pilama i Lapadu te tisuću kuna za kućice u Mokošici i Orašcu. Trgovačke kućice na Brsaljama i na Gundulićevoj poljani koštat će pet tisuća kuna.

Zasad se u Sanitatu i Gradu Dubrovniku nova vodstva baš i ne snalaze oko organizacije Zimskog festivala, ukoliko će uz samo smanjenje broja kućica na Stradunu ponovo biti eskapada koji se mogu svesti pod zajednički nazivnik nerazumijevanja tržišta, odnosno fakta da je građanima potrebno pružiti zabavu, a ne gledati gdje zaraditi koju kunu više, očito je kako bi Zimski festival mogao biti puno lošiji nego prethodne dvije godine. U prilog tome govori i to da će popularni medo biti van očiju građana. Pitanje za sebe je zašto je ovaj simbol, odnosno maskota Zimskog festivala nekome smetao na Stradunu, no ugostitelji su i po tim parametrima, a ne samo po cijeni najma prosudili možda da od ovogodišnjeg Zimskog festivala i nema neke sreće.

No, kad Zimski Festival vode oni koji su po svom Facebook profilu pisali protiv njegovog održavanja, a psoao im je bio njegova promidžba, kao što je slučaj s aktualnom zamjenicom gradonačelnika Jelkom Tepšić dok je još radila u TZ Grada Dubrovnika, onda ništa bolje i nije za očekivati, ali vremena za ispravke još ima i ostaje za nadati se kako će brojni Dubrovčani i ove godine pohoditi Stradun i Grad u vrijeme adventa.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250