Utorak, 14 Studeni 2017 15:12

U Konavlima se stanovništvo barem ima čega preplašiti, za razliku od Dubrovnika

Piše:

U osnovnoj školi Cavtat sutra će se s početkom u 10.50 sati održati vježba Operativnih snaga civilne zaštite „Požar – OŠ Cavtat 2017“. Tijekom vježbe simulirat će se evakuacija i spašavanje učenika i djelatnika iz osnovnovnoškolske zgrade usljed požara. Kako će tom prilikom vatrogasna, kao i vozila hitne pomoći imati uključenu svjetlosnu i zvučnu signalizaciju iz Općine Konavle upozoravaju stanovništvo kako nemaju razloga za strah jer riječ je o vježbi.

Inače, tijekom ove vježbe neće se oglasiti sirenski sustav za uzbunjivanje jer ne radi se o takvoj vrsti vježbe. Pa čak i da se oglasi u Cavtatu bi se ljudi, koji ne znaju da se radi o vježbi barem imali čega preplašiti za razliku od stanovnika iz obližnjeg Dubrovnika. Oni naime pojma ne bi imali odvija li se oko njih nekakva vježba ili se nešto konkretno dogodilo jer sirenski sustav za uzbunjivanje u Gradu Dubrovniku još uvijek nije u funkciji.

Da sirenski sustav u Gradu Dubrovniku nije u funkciji nitko od građana nije ni znao dok portal Dubrovnikpress.hr nije PUZS-u Dubrovnik postavi pitanje zašto se u Dubrovniku tijekom odavanja počasti žrtvama terorističkog napada u Parizu nije oglasio sustav za uzbunjivanje, kao što je to tada bilo i najavljeno.

Kako stvari stoje taj sustav u DUZS-u niti ne namjeravaju staviti u funkciju jer su u odgovoru portalu Dubronikpress.hr jasno naveli kako se oni koriste sofisticiranijim sustavima za uzbunjivanje stanovništva. Taj sustav je - putem medija, odnosno radija. Koliko su im sofisticirani sustavi najbolje su se uvjerili sami građani koji ih u svibnju 2015. kad je presječen optički kabel nisu mogli dobiti na telefon, i ne samo njih, nije se mogla dobiti niti policija, niti hitna pomoć, a ni ostale interventne službe.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250