Petak, 24 Studeni 2017 22:10

U Rupama otvorena izložba „Devet baba po ledu se valja“

U žitnici Rupe otvorena je izložba Muzeja i galerija Konavala „Devet baba po ledu se valja“ autorice Jelene Beželj. Izložba obrađuje temu starih i skoro zaboravljenih konavoskih božićnih običaja te ih istovremeno želi oteti zaboravu.
Zamjenik načelnik Općine Konavle Ivo Radonić rekao je ovom prilikom kako ga veseli vidjeti ovakve projekte koji naglasak stavljaju na vrijeme prije današnjeg raširenog konzumerizma.

- Veseli me vidjeti ovakvu tradicionalnu pomalo nostalgičnu izložbu koja naglašava nematerijalne stvari suprotne današnjem konzumerizmu, naglašava obiteljske vrijednosti. Neke stvari moramo sačuvati za generacije koje dolaze iza nas. - rekao je Radonić.

- Drago mi je što smo dobili priliku prikazati stare, ali lijepe konavoske blagdanske običaje. Izložba je prvi put prikazana prije godinu dana u Zavičajnom muzeju u Konavlima te smo primijetili da je javnost sjajno reagirala. Izložbom smo htjeli podsjetiti naše ljude na tradiciju i običaje, ali i istaknuti da su prije ključni bili ljubav, sreća i zajedništvo. - rekla je autorica izložbe Jelena Beželj iz Muzeja i galerija Konavala.
Istaknula je kako su sva vremenska razdoblja u pripremi Božića započinjala su i završavala s ”babama”.

- To su prikle od posljednjeg tijesta u kačuliću što se baci na ulje. Konavoske su prikle dosta veće od dubrovačkih. Značajan je pritom broj 9, jer se ‘babe’ prigaju devet puta kroz blagdansko doba. Tako je i izložba dobila naslov. - istaknula je autorica Beželj.

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać istaknula je kako je ova izložba prvo gostovanje Muzeja i galerija Konavala u Dubrovačkim muzejima, a izrazila je nadu da će se takva suradnja nastaviti.

- Očekujem da će izložba imati veliku posjećenost, a Županija će dvije vrijedne kulturne ustanove nastaviti I dalje podržavati. - rekla je pak v.d. pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost i sport Dubrovačko-neretvanske županije Ana Čeović.

Dizajnerica izložbe je Nora Mojaš, a autorica likovnog postava je Voditeljica Zavičajnog muzeja Konavle Anita Arbulić. Izložba ostaje otvorena do 14. prosinca.

DPP

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250