Petak, 01 Prosinac 2017 10:52

Lebdeći parangal za smuduta (lubina, brancina)

Piše:

U tijeku je sezona najboljeg lov smuduta ili brancina, lubina... Profesionalni i još više sportski ribolovci pokušavaju ga prevariti svim vrstama alata, od kojih je kod nas najmanje u upotrebi položac, parangal, najučinkovitiji baš u najhladnijem dijelu godine.

Iako se love i univerzalnim priobalnim pridnenim, puno bolji ulovi se postižu parangalom posebno konstruiranim za lubina. Osobito lebdećim, odnosno parangalima čije udice s mamcima lebde neposredno ili malo poviše dna. Na taj su način mamci vidljiviji, ali i zaštićeni od napada rakova koji često pojedu na dno položene mamce i prije nego ih ribe primijete.

Lebdeći parangal za lov lubina može se konstruirati na dva načina.
parangosmu5Prvi je klasični, najbolje s 15 do 20 kratkih udica u stranu zakrivljenog vrha. Maestra, osnova mu je od najlona promjera 0,60 mm, dok su privezi (primule, pjoke) dužine 60 cm od najlona debljine 0,30 mm. Nakon svakih pet s udicom jedan privez treba završavati s malim plutnjakom kako bi sve udice lebdjele na istoj dubini.
parangosmu4Osnovna struna završava parangalskim kukama tipa štipalica kako bi se lako i brzo postavila i skinula s dva sidrena priveza, kalumne, dužine od 10-tak metara. Na kalumne, najbolje od ribarskog konca promjera 2-3 mm, postavljaju se velike plutače te olovnice, utezi od po pola kilograma. Od kalumne i međusobni razmak priveza treba biti 3- 5 m, ovisno o broju udica, bogatstvu te površini lovnog područja. Naime, što je područje manje i ribom bogatije, to i razmak treba biti manji.

Ovaj parangal se obvezno postavlja tako da prati liniju obale.
parangosmu3Kod nas skoro nepoznat, ali vrlo učinkovit i za sportsko - rekreativne ribolovci najprikladniji parangal je rotirajući s malim brojem, najbolje pet udica. On ima samo jedan sidreni privez, kalumnu, čiji je spoj s osnovnom strunom izveden preko vrtilice. Vrtilica je postavljena oko 70 cm poviše utega između dva lažna čvora ili, još bolje perlice, tako da se lako okreće oko sidrene strune. Tako se maestra s mamcima automatski okreće u smjeru kurenta, veoma važnog čimbenika lova lubina svim tehnikama.
parangosmu6Na drugom kraju osnovne strune je privez koji završava manjim plutnjakom, a čija je uloga držanje svih udica na istom rastojanju od dna. Eventualno, na spoj maestre i priveza tog plutnjaka može se postaviti lagana olovnica, tek toliko da privez drži zategnutim.

Privezi ovog parangala mogu biti malo kraći, najbolje 0,50 cm, a razmak među njima 3 m. Kao i za sve namijenjene lubinu, za ovaj je parangal najbolje koristiti udice veličine 2/0 i 3/0.

Rotirajući parangal se polaže tako da se u more prvo spusti plutnjak bez utega i tako se omogućava rad bez zatezanje pribora.
parangosmu2Najbolji rezultati se postižu na kamenitom, na prijelazu kamenitog i pjeskovitog, osobito gdje ima usamljenih gromada, kanala, procijepa i rupa.

Veoma važan, zapravo najvažniji čimbenik uspješnosti lova lubina parangalima jest mamac. Živi su neusporedivo najučinkovitiji. Najbolji su lignje i sipe dužine 6-7 cm, odlični su krupne kozice, najviše se koriste mali cipli, girovke te šparmi.

Kao i ometcem, parangalom se najbolji ulovi postižu po valovitom moru i mjesečini, najbolje tijekom prve i treće četvrti. Mirno more ne samo da neće dati dobre rezultate nego će privući gruja, ugora koje će uništiti parangal.

Kako bi što duže živjeli, mamce je najbolje nadijevati tek kad se dođe na mjesto polaganja parangala. Ribice treba nadijevati iza leđne peraje.

Tijekom polaganja treba pratiti obris obale, najbolje što dalje od obale, ali nikad na dubini većoj od 7 m. Toliko daleko i paralelno s obalom se polaže kako se ne bi dogodilo da nemirno more baci parangal na obalu ili on zapne za dno.

Parangal u more je najbolje polagati u sumrak, a podići poslije svitanja. Pri podizanju se treba paziti jer je lubin ratoboran, a njegovi škržni poklopci imaju bodlje.

Osim lubina moguć je ulov i drugih riba, pogotovo ako se parangali polože na druge načine od opisanih. Na dnu će od cjenjenijih lovina biti ovrata, komarča, a ako se mamci podignu bliže površini čak i škaram pa i lica…

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250