Petak, 01 Prosinac 2017 14:06

Pregršt događanja prvog vikenda Dubrovačkog zimskog festivala

Četvrti Dubrovački zimski festival otvara se u subotu, a tijekom prosinca, na više lokacija u staroj gradskoj jezgri i drugim dijelovima grada, donosi raznovrsne kulturne, zabavne, dječje i gastronomske programe.

Na radost najmlađih, popularni zlatni medo sa Straduna, ove će godine dobiti svoj park u Pilama, a stigla je i prava festivalska maskota koja će sudjelovati u dječjim programima poput druženja s mrazicama, vilenjacima i likovima iz bajki, igara po starinski, pričanja bajki, crtanja Djedu i brojnih drugih programa. Na Stradun stiže i Medova seka i to danas u 18 sati.

U subotu navečer, ispred Dubrovačke katedrale, gdje će ove godine biti smješten adventski vijenac, u 19:30 sati upalitće se prva adventska svijeća – svijeća nade, a paljenjem dekorativne blagdanske rasvjete uz Dubrovačku kolendu, čime će zasjati gotovo tisuću svjetlosnih elemenata, u 20:30 sati započet će bogat program Dubrovačkog zimskog festivala. Odmah potom, na Stradunu će u 21 sat nastupiti Gibonni.

Nedjeljno jutro u Gradu bit će u znaku klapske pjesme, koja će se od 10 sati ujutro u izvedbi klape Kaše, pronijeti od Brsalja, preko Gundulićeve poljane, sve do Prijekoga. Navečer će, od 20 sati, u taj đir krenuti Trio Laus.

Na otvaranju festivala prisustvovat će i Medo, maskota festivala, koji će već sljedećeg dana, biti na dvije nove festivalske lokacije – ujutro u Medovom parku u Pilama, a od 15 sati u Mokošici, koja će ove godine posebno zasjati u blagdanskom ruhu. Nedjeljna popodneva za vrijeme Adventa u Novoj Mokošici bit će obogaćena raznovrsnim glazbenim i dječjim programima na igralištu pokraj caffe bara Kiss ili u slučaju lošeg vremena u Osnovnoj školi Mokošica. Prvu adventsku nedjelju u poslijepodnevnim satima djeca iz Mokošice moći će provesti na likovnoj radionici i pričaonici koje će voditi članice Aster kulturnog društva Dubrovnik Carmela Grgurević i Katarina Palinić, a koje će ususret blagdanu sv. Nikole biti njemu prigodno posvećene. Također, iz Medovog parka u Pilama u Mokošicu će veselim XMAS busom s Pila stići i Plesni studio Lazareti i Udruga Le Petit Festival du Théâtre.  Po završetku dječjeg nastavlja se glazbeni program u sklopu kojeg će ove nedjelje u 17:30 nastupiti dubrovački Teatar band.

Što se tiče Lapada, djeci je posvećen program u Uvali Lapad, gdje je smješteno klizalište koje će biti otvoreno na teniskim terenima prvog dana festivala, 2. prosinca u 15 sati uz program na ledu koji će prirediti Plesni studio Lazareti. Uslijedit će prigodna radionica izrade božićnih ukrasa i kićenja bora pokraj fontane u Uvali Lapad. Radno vrijeme klizališta na teniskim terenima u Uvali Lapad je svakim danom od 9 do 22 sata.

Na radost najmlađih s radom kreće i blagdanski vlakić XMAS train, koji će u Uvalu dovesti i Meda – festivalsku maskotu, a u 15:30 uslijedit će prigodna radionica izrade božićnih ukrasa i kićenja bora pokraj fontane, u organizaciji udruge Aster i umjetničke grupe Informativnog centra za mlade i Centra brodomaketarstva, uz prigodne božićne pjesme. Radno vrijeme klizališta na teniskim terenima u Uvali Lapad je svaki dan od 9 do 22 sata.

Program zimskog festivala u Uvali Lapad ima obilježje street festivala, a usmjeren je djeci i mladima kao i svima onima koji se tako osjećaju. Na maloj bini pokraj fontane, od sutra kada program počinje, izmjenjivat će se svake subote u popodnevnim satima do Božića mladi plesači, glumci i glazbenici. Također, bit će organiziran i niz edukativnih radionica izrade ukrasa za bor, snješka, vilenjaka i Djeda Božićnjaka te plesnih animacija: ples pingvina i ples Djeda Božićnjaka. Koncertni dio programa odvijat će se u tjednu između Božića i Stare godine u popodnevnim satima većinom s mladim glazbenicima iz udruge Orlando koji pripremaju male ulične glazbene izvedbe. Program u Uvali Lapad zaključit će veliki humanitarni rock koncert dubrovačkih bendova Tribute to Alan.

Također, na inicijativu Grada Dubrovnika u program Dubrovačkog zimskog festivala uključila se i Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika koja će prigodnim kreativnim radionicama obilježiti mjesec prosinac. Riječ je o radionicama Betlehema koje će se održavati svakog utorka i četvrtka od 17:30 i do 19 sati u Centru brodomaketarstva na Batali od ponedjeljka 4. prosinca. Pozivaju se roditelji i djeca da se pridruže ovim besplatnim kreativnim radionicama.

U izradi jednostavnih betlehema koristit će se materijali kao što je drvo masline, bor, mahovina i drugi prirodni materijali. Sve dodatne informacije moguće je dobiti pozivom na broj: 091 540 1621.

Tradicija prikaza jaslica u Dubrovniku može se pratiti još od vremena renesanse, a neke od njih se smatra i pravim remek-djelima te se čuvaju u dubrovačkim crkvama te je i poseban dio božićnog duha i raspoloženja u Dubrovniku svakako i posjećivanje crkvenih betlehema koje danima marljivo stvaraju naši sugrađani.

DPP

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250