Petak, 01 Prosinac 2017 14:29

Siniša Lasan najbolji sommelier u Hrvatskoj

Sommelier restorana Proto Siniša Lasan postao je prvak Hrvatske, dok je treće mjesto osvojio sommelier restorana Nautika Marko Šram, na 21. Nacionalnom prvenstvu sommeliera koje je održano u Opatiji. Ova dvojica sommeliera s radnim adresama u Dubrovniku zauzela su svoja mjesta u finalu među 24 kandidata.

Sommelierska natjecanja duga su i iscrpna testiranja znanja i vještina koja uključuju pismene ispite, pitanja iz struke, praktični dio s posluživanjem, dekantiranjem, slijepa kušanja vina i destilata, ispravljanje vinske karte, sljubljivanje jela i vina, ophođenja s gostima, te rastakanja magnuma.

Siniši Lasanu ovo je drugi put da osvaja prvenstvo Hrvatske, nakon 2015. godine. Aktualni je prvak Dalmacije, a nekoliko puta osvojio je i kontinentalno prvenstvo. U restoranu Proto zaposlen je već tri godine, a dvije godine sudjeluje kao jedini hrvatski sudac na najvećem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter World Wine Awards. Uz svakodnevno učenje i pripreme za Advanced Sommelier diplomu, korak do prestižne titule Master Sommelier,

Siniša se intenzivno bavi promicanjem hrvatskih vina u svijetu, organizacijom degustacija, master classa, praktičnih radionica.

Kao ovogodišnjeg pobjednika očekuje ga studijsko putovanje u regiju Champagne, a idućih godinu dana predstavljat će Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima, među kojima je i slijedeće Svjetsko prvenstvo.

DPP

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250