Četvrtak, 07 Prosinac 2017 21:18

Otvorena izložba Iva Mladošića „Imaginarij svakodnevnoga“

Piše:

Izložba dubrovačkog umjetnika Iva Mladošića „Imaginarij svakodnevnoga“ otvorena je u Galeriji Dulčić Masle Pulitika. Osim u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, dio izloženih radova nalazi se i u Atelieru Pulitika. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Vesna Delić Gozze.

- Kad smo 2016. godine radili na programu za ovu godinu, bilo mi je jasno da ću predložiti našega Iva Mladošića. Znala sam da odlično slika, iako mu nisam vidjela sve radove. No, kako smo zadnjih mjeseci intenzivno radili na pripremi ove izložbe, mogu s punim pravom kazati da je Ivo jedan od vodećih suvremenih likovnih autora ovoga Grada. - rekla je Delić Gozze.

Navela je "kako kod Iva fascinira njegovo vladanje kromatikom", naglasivši kako je on "meštar boje".

- Mladošić najčešće koristi komplementarne boje i on se zapravo bavi modulacijom. On oblikuje i stvara perspektivu bojama. Tu se on približava njemačkim ekspresionistima. - rekla je Delić Gozze.

Istaknula je kako je Ivo Mladošić "na najbolji način inficiran Steinerovskom antropozofijom". Naime, u kratkim crtama rečeno, radi se tu o učenju Rudolfa Steinera koji je na svestrani način on htio učiniti razumljivim da je naš očigledno normalan, svakodnevni svijet utemeljen na duhovnom svijetu. Najpoznatiji je bio po tvrdnji kako u antropozofiji ništa nije istina dok sami sasvim svjesno ne shvatimo da je tako.

- Zašto spominjem antropozofiju? Ivove boje vibriraju, on uvijek računa na simboliku boje. Ivo koristi sve prednosti psihologije boje. Njegovo crvenilo je uvijek energično, centrifugalno. Plavilo je u svom svojemu intenzitetu na nizu slika. Tu je i njegovo okrepljujuće zeleno. - dodala je Delić Gozze.

- Ivu se divim jer je odolio sirenskom zovu komercijalizacije ovoga talenta i ovoga zanata. Ivo se ne prepušta jeftinom, da upotrijebim izraz, štancanju motiva uz nedostatak inspiracije. Pojedini autori bez varijacije ponavljaju isti motiv. To nije slučaj kod Iva Mladošića. Ivo je pod utjecajem svojih učitelja, ponajprije Josipa Pina Trostmanna, recimo u ranijoj seriji "Na taraci Anice Bošković", ali u pojedinim detaljima se Trostmannovi utjecaji i ovdje susreću, dakako obrađeni na Ivov način. U pojedinim slikama iz 2017. godine je tu i utjecaj Josipa Škerlja. Naravno da je Ivo učio i prihvaćao od najboljih pojedine elemente. Ali, Ivo je svoj. I želimo mu da nastavi na ovaj način i da se othrva zovu komercijalizacije, za razliku od niza autora koji ponekad ne znaju što bi radili, ali bi pošto-poto htjeli biti na likovnom tržištu. Ivo sa svojom simbolikom i znanju o boji je itekako prisutan i zaslužio je ovakvu izložbu. Radio je i do sada izložbe, ali se odnosilo to na pojedine cikluse. Na neki način ova je izložba retrospektiva u malome, nadam se da ćemo ovu izložbu imati priliku vidjeti u većem prostoru i radovati se ovakvim djelima. - zaključila je Vesna Delić Gozze.

Slikar Mladošić pozdravio je sve nazočne, zahvalivši se Vesni Delić Gozze "na strpljenju i radu s njim jer umjetnici imaju svoju žicu", dodajući "kako se nada da ipak nije baš dodijao". Riječi zahvale je uputio i djelatnicima Umjetničke galerije Dubrovnik i Gradu Dubrovniku.

Izložba ostaje otvorena do 14. siječnja.

Biografija:

Rođen u Dubrovniku, 28. rujna 1948. godine. Likovno ga povremeno podučava, od 1966. do 1969. godine, Kosta Strajnić. Slikarsku poduku dobiva od 1966. do 1968. u ateljeu Josipa Škerlja, a od 1968. do 1970. kod Josipa Trostmanna. Od 1997. godine studira u Splitu na odsjeku Akademije Assenza Mallschule Muenchestein, Basel i diplomira 2001. godine. Član je HDLU-a Zagreb. Živi i radi u Dubrovniku.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250