Četvrtak, 08 Veljača 2018 18:25

Legenda kaže da je u Dubrovniku proradio sustav za uzbunjivanje

Piše:

Legenda kaže da je Dubrovnik dobio moderni sustav za uzbunjivanje, samo eto, kako to s legendama biva, mnogi nisu sigurni postoji li on.

Naime, danas je navodno testiran novi sustav za uzbunjivanje u Dubrovniku ili laički rečeno, danas je Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje testirao sirene, samo eto te sirene rijetki su čuli, uglavnom oni koji su se zatekli blizu njih.

Nakon niza godina u kojima sirenski sustav nije ni postojao Dubrovnik je tako dobio sustav koji će, u slučaju potrebe, uzbunjivati samo one koje žive valjda u radijusu od oko stotinjak metara oko sirena. Ostale će DUZS vjerojatno uzbunjivati preko tranzistora, barem one koji ih još uvijek posjeduju, kako je to, uvjeravali su nas iz DUZS-a godinama, bilo planirano u proteklom razdoblju.

Uglavnom, umjesto da su čelnici DUZS-a već odavno pozvani na odgovornost zbog ugrožavanja sigurnosti stanovništva poradi vlastite nesposobnosti i nebrige, danas se Dubrovčane pokušalo uvjeriti kako sve funkcionira na najbolji mogući način.

Tako je medijima stiglo i priopćenje iz gradske uprave, mada treba naglasiti kako gradska uprava i gradonačelnik nemaju ništa s ovim sustavom i odgovornost je isključivo na DUZS-u, o famoznom testiranju sirena koje su se npr. na gruškoj obali sramežljivo čule negdje u daljini, a tko se zatekao u prometu nije ih ni čuo. Sirena za uzbunjivanje inače treba čovjeka „izbiti iz cipela“, jer to i jest njena svrha, svugdje osim valjda u Dubrovniku.

DUZS-u, je nedavno također u priopćenju obavijestio javnost o testiranju.
„Državna uprava za zaštitu i spašavanje započela je proces modernizacije sustava za uzbunjivanje, završena je prva faza radova na uspostavi novog sustava za uzbunjivanje stanovništva te će se dana 8. veljače vremenu od 11 do 12 sati na području Grada Dubrovnika vršiti ispitivanje pojedinih sirena u više navrata, a zatim i cijelog sustav za uzbunjivanje.“ – pisalo je u priopćenju.

E pa ako u DUZS-u nisu sami svjesni, onda im treba jasno reći – ili niste sposobni ni testiranje provesti kako treba ili je sustav manjkav jer većina Dubrovčana sirene nije čula i treba ga poboljšati.

Uz to, izgleda da u DZS-u ne znaju i da je Rijeka dubrovačka dio Grada Dubrovnika, da tamo živi desetak tisuća ljudi, jer dok se u Lapadu i Gružu mogao čuti barem taj sramežljivi ton, od sirena i sustava za uzbunjivanje u Rijeci dubrovačkoj danas ni „S“.

Iz gradske uprave pak pišu kako se gradonačelnik Mato Franković susreo s voditeljem Odjela za sustav uzbunjivanja i obavješćivanja pri Službi za sustav 112 DUZS-a Žarkom Vučakom te pročelnicom Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik Anom Miličić.

„Voditelj Odjela Vučak i pročelnica Miličić predstavili su gradonačelniku Frankoviću novi sustav koji, osim što je energetski neovisan, omogućuje slanje govornih poruka na pojedinačnu sirenu, grupu sirena ili cijeli sustav.“ – piše u priopćenju u kojem se dalje navodi kako je voditelj Vučak kazao da je danas ispitana zvučna snaga i pokrivenost sirena, najavivši da će se redovna ispitivanja provoditi svake prve subote u mjesecu dok će se način testiranja u vrijeme turističke sezone još usuglasiti.

Snaga je eto „malo jača“, a i pokrivenost, pa se u DUZS-u ne trebaju puno promišljati oko način testiranja u turističkoj sezoni, testirajte slobodno, ne bojte se, neće to turiste uplašiti, jer kad čuju zvuk tog famoznog sustava za uzbunjivanje vjerojatno će promisliti da netko u blizini gleda kakav ratni film.

Uglavnom, u priopćenju iz Grada navode kako je gradonačelnik Mato Franković iskazao zadovoljstvo implementacijom suvremenog sustava uzbunjivanja te je uputio zahvalu Vladi Republike Hrvatske, resornom ministarstvu kao i Područnom uredu Dubrovnik i pročelnici Miličić na uspješnom rješavanju dugogodišnjeg problema. Eto, ako je Mato Franković zadovoljan zadovoljni smo i mi, samo izgleda da je i Franković svjestan manjkavosti jer na kraju priopćenja ipak piše kako je „Grad Dubrovnik spreman, ukoliko to bude potrebno, pomoći DUZS-u u provođenju druge faze na način da osigura dodatna sredstva kako bi se suvremenim sustavom pokrilo cijelo područje grada“.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250