Petak, 09 Veljača 2018 11:14

Srđ je naš i Zelena akcija podnijeli novu tužbu protiv lokacijske dozvole za projekt golfa na Srđu

Piše:

Srđ je naš i Zelena akcija podnijeli su ovaj tjedan novu tužbu protiv lokacijske dozvole za projekt golfa na Srđu, rekli su na današnjoj konferenciji za novinare koordinator GI Srđ je naš Đuro Capor i Enes Čerimagić iz Zelene akcije.

Podsjetimo, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izdalo je 12. listopada 2015. godine lokacijsku dozvolu za projekt golfa na Srđu podnositelju zahtjeva tvrtki Razvoj Golf u vrijeme kada je Vlada bila tehnička. Na Upravnom sudu u Splitu u veljači 2017. godine poništena je lokacijska dozvola za projekt golfa na Srđu, nakon što je u rujnu 2016. "srušena" Studija utjecaja na okoliš za taj projekt, a na tužbu koju su 2013. godine podnijele Zelena akcija, Udruženje hrvatskih arhitekata i građanska inicijativa Srđ je naš. Pak, početkom siječnja lokacijska dozvole za projekt golfa na Srđu ponovo je izdana.

- Mi moramo na sudu dokazivati ono što smo već dokazali. Početkom godine, u sjeni praznika, izdana je nova lokacijska dozvola za Srđ. Ona je u svojoj biti prepisana stara lokacijska dozvola, temelji se na okolišnoj dozvoli koja je također obnovljena 2017. godine, a koja je po našem mišljenju grubo ignorira pravno shvaćanje suda, koji je prethodnu dozvolu poništio 2016. godine. U prosincu smo podigli zajedno s Društvom hrvatskih arhitekata tužbu protiv te obnovljene okolišne dozvole, a ovaj tjedan i tužbu protiv nove lokacijske dozvole. - rekao je Čerimagić.

- Naši glavni argumenti su što mislimo da nakon 2014. godine i presude Visokog upravnog suda, ovaj projekt je neusklađen s prostornim planom DNŽ i to dokazujemo u svojoj tužbi. U Urbanističkom planu uređenja i prostornim planovima postoji sustav rješenja vodoopskrbe, a to je da zahvat ima svoj samostalni sustav, a lokacijskom dozvolom se predviđa da se cijeli projekt priključi na vodoopskrbni sustav Grada Dubrovnika i iskoristi dugo očekivani pročistač vode u Komolcu. Smatramo da je to neprihvatljivo i suprotno prostornim planovima. Javni uvid za projekt, koji se želi graditi u Dubrovniku, proveden je u Zagrebu. To je nezakonito i nedopustivo i to je jedna od stvari koju dokazujemo u našoj tužbi protiv lokacijske dozvole. - objasnio je Čerimagić.

Capor je govorio o plaćanju troškova infrastrukture koja bi uz ovaj projekt trebala niknuti.
- U situaciji smo da ponovo raspravljamo tko će platiti infrastrukturu. Tijekom prošle lokacijske dozvole bilo je jasno da ti troškovi idu na Grad Dubrovnik i javne tvrtke. Iscurio je u javnost nacrt ugovora između Grada i Razvoj Golfa i bilo je očito da će troškovi biti plaćeni od strane Grada i javnih tvrtki. Razvoj bi izgradio bez natječaja infrastrukturu koji bi Grad morao otkupiti. Prema tome, čitav iznos infrastrukture bio bi plaćen od Grada. U postupku izdavanja lokacijske i Studije utjecaja na okoliš dozvole nisu sudjelovali predstavnici Grada te su s tim prihvatili ovakvo rješenje koje zagovara Razvoj Golf. Nije dobro što daleko od očiju javnosti počinju pregovori o plaćanju infrastrukture, to za nas može imati ogromne posljedice. Gradonačelnik Franković je prijetio raskidanjem ugovora o koncesiji, a sad je samo muk. Kad je muk, onda bi se građani morali bojati. - zaključio je koordinator GI Srđ je naš Đuro Capor.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250