Ponedjeljak, 12 Veljača 2018 20:05

Evo odgovora na Baračevo pitanje: Dumne su valjda vrjednije od ostalih građana i zato imaju mukte rezervirano parking mjesto

Piše:

Parking mjesto na predjelu Kapelice, o kojemu je na svom Facebook profilu pisao predsjednik dubrovačkog SDP-a Jadran Barač, o čemu više možete pročitati OVDJE, rezervirano je za časne sestre, odgovorili su iz Grada Dubrovnika na upit portala Dubrovnikpress.hr.

"Korištenje parkirališnog mjesta na Kapelici odobreno je Rješenjem Upravnog odjela za promet Grada Dubrovnika od 29. siječnja 2018. godine. Predmetnim rješenjem je Samostanu Milosrdne sestre sv. Vinka Paulskog, Za Kapelicom 3, odobrena uporaba jednog rezerviranog parkirališnog mjesta na uličnom parkiralištu Zagrebačke ulice".

"Rješenjem je propisano i da se parkirano mjesto označi odgovarajućom prometnom signalizacijom, a isto je označeno od strane djelatnika Društva SANITAT DUBROVNIK d.o.o." - stoji u odgovoru Grada Dubrovnika.

Pak, na pitanje je li onaj za koga je parking mjesto na Kapelici rezervirano isto plaća i ako plaća po kolikoj cijeni ga plaća, u odgovoru Grada Dubrovnika stoji:

"Temeljem navedenog Rješenja Sanitat Dubrovnik d.o.o. je Samostanom Milosrdne sestre sv. Vinka Paulskog sklopio Ugovor o zakupu parkirališnog mjesta na rok od godine dana bez plaćanja naknade za rezervaciju parkirališnih mjesta. Ističemo da je za potrebe Samostana već prethodno bilo odobreno korištenje jednog mjesta." - napisali su u odgovoru iz Grada Dubrovnika.

Dakle, koliko god to zvučalo paradoksalno, u Ugovoru o zakupu parkirališnog mjesta, stoji da se naknada ne treba plaćati pa časne sestre ovo parking mjesto koriste mukte. Pitanje je zašto? Samo zato jer je riječ o dumnama?! Naime, ovdje nije riječ o vjerskom objektu već samostanu koji je stambeni objekt i nema drugih aktivnosti pa je potpuno nejasno zbog čega bi nekoliko dumana bilo privilegirano na osnovu svog zanimanja valjda. Mogu li sutra povlašteni položaj tražiti, npr. vodoinstalateri, frizeri, maranguni, konobari… Što su oni svi manje vrijedni od dumana?

Kako je i Barač pisao u svojoj Facebook objavi, prema Odluci o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku, rezervirana parkirališna mjesta mogu se odobriti
državnim tijelima, pravnim osobama od značaja za Republiku Hrvatsku i Grad Dubrovnik, kao i ostalim pravnim osobama sa sjedištem u Dubrovniku ispred ili u neposrednoj blizini poslovnog prostora.

Samostan Milosrdne sestre sv. Vinka Paulskog niti je državno tijelo, a niti pravna osoba, pogotovo ona od značaja za Republiku Hrvatsku i Grad Dubrovnik. No, valjda zato jer se tu radi o časnim sestrama, one imaju veća prava od običnih građana. Na osnovu čega su časne sestre toliko značajne da im Grad izlazi ususret omogućivši im parking mjesto pa uz to i besplatno? Kakav bi odgovor građanin Grada Dubrovnika dobio da poželi mukte parking mjesto? Radi se tu naravno o retoričkom pitanju uz koje logika prema parametrima Grada Dubrovnika ne stanuje.

Jasno je kako časne sestre muku muče s parkiranjem na ovom predjelu i kako im se na osnovu toga izašlo ususret. No, muku muče i ostali Dubrovčani pa nikome ne pada napamet besplatno im ustupati rezervirano parking mjesto. A očito, ovdje je zažmirila i prometna policija jer sukladno nadležnim zakonima, pored ovog prometnog znaka bi trebalo stajati na što se isti odnosi pa da svi i bez novinarski pitanja znaju tko je privilegiran.

Inače, iz Grada Dubrovnika su napisali i da je prethodno na ovom mjestu bilo odobreno korištenje jednog mjesta za parkiranje. Istina, no to mjesto nije ukinuto slučajno. Ukinuto je iz razloga jer je protivno spomenutoj Odluci. Ovako, očito bi najpoštenije bilo za očekivati da se Odluka na nekoj od idućih sjednica Gradskog vijeća prilagodi i da se uvrsti stavka kako je svugdje za osobe povezane s Crkvom parkiranje jednostavno besplatno i rezervirano.

Tada bi se barem znali kriteriji te bi i sami Dubrovčani shodno tome znali tko je u Dubrovniku građanin prvog, a tko drugog reda.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250