Ponedjeljak, 05 Ožujak 2018 21:04

„Pucanje lopižica“ oživjelo u Cavtatu

U sklopu tematskih dječjih likovnih radionica u Cavtatu, u Kući Bukovac, oživljen je gotovo zaboravljeni običaj poznat pod imenom „pucanje lopižica“ ili „po' Korizme“ koji se u Cavtatu odvijao sredinom korizmene četrdesetnice.

Kako je to nekad bilo, kroz uvodnu riječ o samom običaju, djeci je približio etnolog Ivica Kipre, a svoja su sjećanja podijelili i stariji stanovnici Cavtata.

Na „po' Korizme“ održavale su se plesne zabave u Domu kulture, a običaj se održao do šezdesetih godina 20. stoljeća. Uz igru i ples, razbijale su se ili „pucale lopižice“. Lopiže su bile keramičke posude u kojima se pripremala i čuvala hrana. Tri keramičke posude, lopiže, od kojih su dvije bile napunjene pepelom, a jedna živom kokoši, visjele su sa stropa dok bi ih izabrani parovi zavezanih očiju pokušavali razbiti štapom.

Polaznici dječjih radionica izradili su „lopižice“ kao pinjate (posude) u životinjskim oblicima, a bile su napunjene konfetama i bombonima umjesto pepela i kokoši.

Slijedila je zatim napeta igra „pucanja lopižica“ i ples na način kako se u ranija vremena zabavljalo u Domu kulture. Slatki zalogaj pripremile su cavtajske mame.

DPP

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250