Petak, 09 Ožujak 2018 11:08

Dobra primama se može izraditi i od - zemlje!

Piše:

Riba je u moru sve manje, a sve su i opreznije, pa je primamljivanje sve važnije, u nekim tehnikama ribolova udicom čak i presudan čimbenik uspjeha. No, pribavljanje tradicionalnih sastojka primame sve je teže i skuplje. Zato ribolovci i proizvođači sve više upotrebljavaju nove, pristupačnije i jeftinije sastojke. Među njima i neke vrlo neobične poput zemlje, pijeska te kamene prašine.

Ti sastojci tla se u smjese za primamljivanje ne dodaju isključivo radi uštede, nego da bi smjesama poboljšali, čak i dali neke nove osobine.

Najprije su ribolovci zemlju, ali i pijesak te sitne kamenčiće, koristili za otežavanje primame, kako bi se ona mogla dovoljno daleko odbaciti, ali i dovoljno brzo spustila na dno dubokih zona ribolova. Za tu se namjenu zemlja koristi i zbog njene veće ili manje ljepljivosti, čime se sprječava i prerano raspadanje primame tijekom leta i tonjenja. Što je ribolovna zona dublja i dalje od ribolovca, potrebno je koristiti što veću količinu ili što ljepljiviju zemlju.

Zemlja se upotrebljava i da bi se primama osiromašila, kako bi ona u intenzivnom primamljivanju samo dovela i otvorila im apetit, ali ne i nahranila ribe. Za tu svrhu posebno su pogodne one vrste zemlje koje znatno mute vodu i tako stvaraju ribama primamljive „oblačiće“.
P0180 PrimamasrvicisglinomBrojne su vrste zemlje, ali niti jedna od njih nema sva svojstva potrebna za primjenu u primamljivanju. Zato se po potrebi koristi više njih. Neke se mogu kupiti u prodavaonicama ribolovne opreme, nažalost samo u kontinentalnim, a sve se mogu pribaviti uz malo truda i znanja.

Jedna od najčešće rabljenih je zemlja iz krtičnjaka jer je savršeno usitnjena, ali s dosta primjesa, kamenčića biljnih otpadaka pa je prije upotrebe treba prosijati. Ovisno o vrsti tla u kome je nastala, zemlja iz krtičnjaka je više ili manje ljepljiva, ali uvijek vrlo gusta i masna, zbog čega se od nje mogu izraditi čvrste kuglice za daleko bacanje i primamljivanje na velikim dubinama.

Još dalje se mogu baciti kuglice primame izrađene od gline te njene mješavine s pijeskom. Naime, glina je vrlo ljepljiva, a namočena vodom nabubri i znatno oteža zbog čega i brzo tone.

Poput većine ostalih vrsta koje služe za izradu primame, ta vrlo gusta zemlje može se naći i u našem priobalju. Najteže je naći najkvalitetniju čistu bijelu glinu poznatu kao kaolin, koja je osobito ljepljiva. No, više nego dobra je i puno pristupačnija glina s primjesama koja služi kao sirovina za proizvodnju lončarske robe i opeka.

Veliku ljepljivost ima i bentonit, mješavina kaolina i ostalih vrsta gline. Kod nas je u prirodi nema, ali se lako i povoljno može nabaviti jer se taj sivkasti prah koristi za bistrenje vina i ostalih alkoholnih proizvoda.

Osim što je najviše ljepljiv, bentonit je vrlo vidljiv. Takva je i kamena prašina koju je moguće naći u kamenolomima, a najvidljivije su smjese izrađene s prahom krede. Ti sastojci i vrlo dugo odolijevaju bistrenju pa su idealni za izradu površinskih smjesa.

Ovisno o namjeni, svi navedeni sastojci tla mogu činiti različiti postotak primame, ali se uglavnom dodaje od 5 do 50 posto po težini smjese za primamljivanje. Najmanje, tek 5 do 10 posto, zbog iznimne ljepljivosti u smjesu se dodaje bentonit. No, ma kojoj vrsti pripadali i u kojem se postotku dodavali, ti sastojci tla se zadnji dodaju u smjesu. Prije toga mora ih se prosijati i osušiti, da bi bili bez neželjenih primjesa i što sitniji kako bi se što lakše i ravnomjernije miješali.

Zemlja se može koristiti i sama, kao sredstvo za plasiranje laganih mamaca na veće daljine i dubine.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250