Nedjelja, 11 Ožujak 2018 12:42

Otvara se izložba Utkane poruke u Zavičajnom muzeju Konavala

U Zavičajnom muzeju Konavala u ponedjeljak, u 18 sati, će se otvoriti izložba Utkane poruke – Woven messages. Hrvatsko-američko društvo već niz godina, kroz projekte univerzalnog jezika kulture, nadilazi granice država, kontinenata, povijesnog konteksta te spaja ljude različitih uljudbi. Izložbama, predavanjima, radionicama i koncertima predstavljaju se autohtone baštine s ciljem očuvanja vrijednih tradicija i upoznavanja javnosti s bogatstvom različitih nasljeđa.

Projektom Baština koja priča priče, Hrvatsko-američko društvo predstavlja dva značajna nacionalna izričaja tekstilnoga rukotvorstva. Jedan, iz Hrvatske, iskazuje umijeće konavoskog veza, dok nam iz Sjedinjenih Američkih Država dolaze živopisne tapiserije Navajo –sjevernoameričkih Indijanaca.

Oba tradicijska tekstilna rukotvorstva iskazuju sasvim posebnu svijest, vrijednosti i slikovni jezik simbola koji baštine univerzalne komunikacijske znakove što nadilaze države i kontinente. U sklopu izložbe održat će se i interaktivne prezentacijske radionice tradicijskog tkanja Navajo indijanaca (SAD) i konavoskog veza (HR) koje će se održati u Zavičajnom muzeju Konavala u utorak i srijedu.

13.03.2018. Utorak - Interaktivne radionice za odrasle 16:30-19:00
14.03.2018. Srijeda – Interaktivna radionica za djecu 9:00-12:00

Interaktivne radionice će voditi:
TahNibaa Naathaanii, Navajo indijanka (u petoj generaciji Navajo tkanja)
Sara Rupert, suradnica u Navajo radionicama
Antonia Rusković Radonić, nositeljica projekta zaštite konavoskog veza kao nematerijalnog kulturnog dobra RH

Interaktivne radionice se sastoje od razgledavanja izložbe „Utkane poruke“, uvodnog predavanja s filmom o Navajo kulturi i tradicijskoj vještini tkanja (na engl. jeziku), uvodnog kratkog predavanja o umijeću konavoskog veza, interaktivne prezentacijske radionice Navajo tkanja i konavoskog veza(izvlačenje svile) koje vode i usmjeravaju voditeljice.

DPP

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250