Nedjelja, 11 Ožujak 2018 14:39

Denis Pavela: Ove sezone očekujem velike prometne gužve, fali nam sustavno razmišljanje

Piše:

Turistička sezona samo što nije počela. Recimo, iz gradske uprave govore kako će se ove godine izbjeći veće gužve zbog navodno bolje raspoređenosti gostiju s kruzera. Portal Dubrovnikpress.hr o prometnoj situaciji u Gradu pitao je predsjednika dubrovačkog ogranka udruge Sigurnost u prometu Denisa Pavelu o tome kako on vidi prometnu situaciju u Gradu, a o čemu je on u zadnje vrijeme više puta istupao.

- Ove sezone očekujem velike gužve u Gradu. Sad je uopće kasno i za govoriti o nekim rješenjima, problem će sve više rasti. - rekao je Pavela.

Odgovorio je na pitanje u čemu on vidi problem.
- Problem Grada i Mokošice je što vidimo svakog dana da se urbanizira, niču stambeni objekti. Pogledajmo primjer Lapada, evo Solituda i Petke, niču zgrade, a prometnice su iste zadnjih 20, 30, godina. Sad, ako radimo nove stambene objekte, dolazi više stanovništva, pa tako i u Mokošici, populacija raste. Prije je omjer obiteljskog imanja naspram vozila bio jedan naprema jedan, sad je jedan naprema dva, ako ne jedan naprema tri. Ako imamo stambenu urbanizaciju Petke, Solituda, Mokošice, a prometnice su nam ostale iste, jasno to sa sobom donosi probleme. - objasnio je Pavela.

Što se tiče potencijalnog rješenja, Pavela je rekao:
- Trebamo se posvetiti izgradnji parkinga, podzemnih garaža, garaža na kat. Fali nam idealno promišljanje, idealno planiranje. Mi radimo zahvat po zahvat, radimo kampanjski, napravimo stambeni objekt, a onda razmišljamo o prometu, to tako ne ide. - kazao je Denis Pavela.

- Potrebno nam je drugačije povezivanje kroz Grad Dubrovnik. Nedostaju dvije prometnice u jednom smjeru, više prometnih traka. Definitivno smatram da treba još jedan ulaz i izlaz iz Grada. Naprimjer, ima projekt u Mokošici koji je promišljao izlaz iz Mokošice, ali i više parkirališnih mjesta. Ono što želim reći je da prije urbanizacije područja treba sustavno planirati, promisliti kako efektivno doći do tih područja. Nama treba jedno sustavno planiranje. - zaključio je za portal Dubrovnikpress.hr predsjednik udruge Sigurnost u prometu Dubrovnik Denis Pavela.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250