Utorak, 13 Ožujak 2018 11:06

Otvorena izložba „Utkane poruke – Woven Messages“

U Zavičajnom muzeju Konavala otvorena je izložba „Utkane poruke – Woven Messages“. Ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić je uvodnim govorom o izložbi te posjetiteljima približila temu iste, a predstavnik Hrvatsko-američkog društva Goran Stojanović je objasnio kako je došlo do ideje izložbe i kako se razvijao projekt od samog početka.

Projekt „Baština koja priča priče“ predstavlja dva značajna nacionalna izričaja tekstilnog rukotvorstva. Jedan, iz Hrvatske, iskazuje umijeće konavoskog veza, dok nam iz Sjedinjenih Američkih Država dolaze živopisne tapiserije Navajo – sjevernoameričkih Indijanaca.

Oba tradicijska tekstilna rukotvorstva iskazuju sasvim posebnu svijest, vrijednosti i slikovni jezik simbola koji baštine univerzalne komunikacijske znakove što nadilaze države i kontinente.  

Tah Nibaa Naathaanii, Navajo indijanka predstavila je sebe kao Navajo tkalju te zaštitnicu Navajo tradicije. Pozvala je sve prisutne na čuvanje baštine i zaboravljenih običaja i zanata. Kratko predstavljanje Navajo tradicije je završila pjesmom koju njezin narod pjeva i posvećuje planini.

DPP

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250