Utorak, 13 Ožujak 2018 12:55

Ivica Dajak: Koji je status projekta radara na Roti?

Istaknuvši kako su stanovnici Općine Orebić zabrinuti zbog najavljenog postavljanja meteorološkog radara na brdu Rota na Pelješcu, a zbog njegova navodnog utjecaja na okoliš, vijećnik Mosta Ivica Dajak pitao je na sjednici Županijske skupštine župana Nikolu Dobroslavića kakav je stav Županije prema tom projektu.

- Općinsko vijeće Općine Orebić donijelo je zaključak kojim se protivi postavljanju tog radara. U međuvremenu je održan sastanak predstavnika državnog hidrometeorološkog zavoda s predstavnicima Županije i Općine Orebić pa molim da nas informirate o statusu tog projekta. Naime, ljudi toga kraja prepoznaju prirodu kao komparativnu prednost i jedinu šansu za razvoj.- kazao je Dajak.

Župan Nikola Dobroslavić odgovorio mu je da je prirodno da se komentira svaki zahvat u okolišu i prostoru.

-Mi kao Županija nismo mjerodavni oko postavljanja tog uređaja, ali smo dakako zainteresirani da to bude uredno, transparentno i da građani sudjeluju u raspravi o svim mogućim rizicima koji takav objekt može da sobom nositi. Cilj je da struka da konačno mišljenje i da se bez takvih konzultacija i rasprave ne ide u konačno postavljanje tog uređaja. Dozvola se izdaje s državne razine, ali podržavamo pravo stanovnika općine Orebić da sudjeluju u raspravi i čuju argumente za i protiv postavljanja meteorološkog radara. Na kraju će odlučiti struka, ali projekt mora bit transparentan. Nakon takvih rasprava će se donositi konačna odluka. - kazao je župan Dobroslavić.

N.Metković

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250