Utorak, 13 Ožujak 2018 14:36

Uz prihvaćanje županovog izvješća, Andrić poručio: Napravimo manje asfalta, a više djece!

Piše:

Vijećnici Županijske skupštine većinom glasova prihvatili su izvješće župana Nikole Dobroslavića za drugo polugodište 2017. godine. Župan Dobroslavić kazao je kako ova Županija ima dobar imidž, ne samo u Hrvatskoj nego i na prostorima Europske unije, poglavito u Jadransko-jonskoj regiji.

Kazao je kako je DNŽ ponajbolja u korištenju EU fondova u Hrvatskoj, ali i u korištenju pomorskog dobra, navodeći kako u Hrvatskoj od istoga najviše utrži.
- Prometna povezanost je naš najveći problem, na pomolu imamo rješenje Pelješkog mosta. Vjerujemo da će Državna komisija riješiti prigovore izvođača radova koji nisu dobili posao, da će se brzo sklopiti ugovor i da se taj prevažni objekt počne graditi. - rekao je župan Dobroslavić.

Dodao je kako je poljoprivreda jedan od prioriteta ove Županije. Stoga, objasnio je kako se očekuje pozitivno rješenje zahtjeva za projekt centra kompetencije u Opuzenu, kao i dvije ribarske luke u Veloj Luci i Sustjepanu. Što se tiče turizma, naveo je kako je on najvažnija gospodarska gradnja.
- Imamo studiju kongresnog centra, nastavit ćemo dalje na realizaciji projekta. Vjerujem da je on moguć. Imamo i pisma namjere operatera takvih centara. To nam je potvrda da on ima svoje mjesto u Dubrovniku. Maksimalno ćemo aktivno raditi na tom projektu u narednom razdoblju. - dodao je Dobroslavić, naglasivši još kako su obrazovanje i zdravstvo trajna zadaća ove Županije.

Pero Jerković (Most) je kazao kako izvješće Klub zastupnika Mosta neće podržati.
- Već godinama se hvalite kako je Županija među četiri u zemlji. Kad ćemo biti među prve dvije županije u Hrvatskoj? Stalno smo na istom mjestu, nama se razvoj stihijski događa zahvaljujući Gradu Dubrovniku, a periferija Županije o kojoj županijska uprava trebala brinuti je u jako lošem stanju. Pođite do otoka, na Mljetu ne možemo dovesti vodu već 30 godina. Ovo mi je peta godina otkako samo ovdje, nijedan projekt koji je započet nije završen. - rekao je Jerković.

Davor Penić (SDP) osvrnuo se na pitanje demografije. Rekao je kako se za demografski razvoj troši manje od milijuna kuna, a za umirovljenike 2,5 milijuna kuna. Istaknuo je kako potpuno podržava socijalne mjere za umirovljenike, ali kako to govori da se za demografski razvoj ne ulaže dovoljno.
- Mi smo 2006. godine osnovali Agenciju za gospodarenje otpadom, sad je već 2018. godina i nemamo lokacijsku dozvolu za Centar za gospodarenje otpadom. Pogubili smo se. Nije to greška samo aktualnog župana. - objasnio je Penić.

Marina Vučković Matić (HNS) je rekla kako je oko Centra za gospodarenje otpadom jedina konstanta pomicanje roka izgradnje, izrazivši zabrinutost koji taj Centar može imati na Malostonski zaljev. Smatra "kako se taj štetan projekt treba zaustaviti". Vjeruje da je potrebno pronaći modernije tehnologije ukoliko se ne može iznaći nova lokacija.

U obranu župana Dobroslavića stali su HDZ-ovi Nikša Sentić i Teo Andrić. Sentić je naglasio da je izvješće dobro, podvukavši kako je ono šestomjesečno i govori o projektima koji su se realizirali u tom razdoblju.
- Znam da ste oporba, znam da ne možete reći da je izvješće dobro, ali vaše primjedbe nisu prave. Slažem se s vama oko demografije. Napravimo manje asfalta, a više djece! Ozbiljan sam. Svakako, ovo izvješće je transparentno i dobro. Dotiče se svih dijelova županije. - rekao je Andrić.

Replicirao mu je Penić, kazavši "da kad Teo poklopi ispada da smo protiv županije". Istaknuo je kako "opozicija samo konstruktivno ukazuje na probleme". Dodao je kako "on komparira sredstva, a ne vrijednosti".

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250