Petak, 06 Travanj 2018 10:52

Sipa kao mamac nije ništa lošija od lignje

Piše:

Vrijeme je dobrog lova sipe. Većina ih sportsko- rekreativnih ribolovaca hvata varalicama i jede, a samo rijetki ih koriste kao mamac. Ti meštri od udice tvrde da su sipe neopravdano zapostavljeni mamci. Također, tvrde da, suprotno mišljenju većine udičara, sipa nije lošiji mamac od lignje, najcjenjenijeg mamca među glavonošcima. Istina je da joj je meso tvrđe, ali između ostalog i zbog te tvrdoće, cijela i živa sipa je „kraljica“ zimskog potezca, pendule. Osim toga, poput lignje i meso sipe se može omekšati udarcima kuhinjskog čekića.

Zbog tvrdoće, dobro je znano, male sipice su odlični mamci za lov „cara“ zubaca i „carice“ komarče, ovrate ometcem srednje i teške konstrukcije. Manje je poznato da je sipica odličan mamac za lov čekanjem i treće morske „okrunjene glave“, brancina, smuduta, ali i pagra, ugora, gruja te murine. U istu svrhu, osim cijele male, odlično može poslužiti i glava velike sipe. Cijele sipice su najučinkovitijr u noćnom ribolovu s mula, posebice po mjesečini. Nadjevene na dvije udice mogu se odbaciti priborom bez ili s dodatnim kliznim utegom na osnovnoj struni. Za tu montaža namijenjenu lovu komarče idealni su mamci od 5-6 cm dužine. U glavu im se postavi udica broj 2, a u tijelo 1 ili 1/0, čak i 3/0 ako je moguć ulov brancina. Osim „kralja“ i „kraljice“, plijen mogu biti i pauk, sarak, škrpina, praktično sve priobalne ribe, koje će se uglavnom kvačiti na manju udicu.
F5454sipaNajmanje je poznato da je sipa odličan mamac i za druge ribe, čak i one koje se inače njom ne hrane nego su, što više, njen plijen, poput girovki. Osim modraka, gere oštrulje i oblice, za komadima sipe će posegnuti i druge sitne ribe: arbun, bukva, fratar, glavoč, kanjac, knez, pauk, pic, sarak, širun, šparmić, škrpina, škrpun... Filet sipe i njen krak odlični su mamci na potezcu, penduli, za lov polande, lokarde, iglice, smuduta, vrnuta, širuna i ukjate.

Kad se mamče njeni komadi, sipa se može obrađivati na više načina. Čišćenje i komadanje je najbolje obavljati nožem za obradu riba. Posao počinje uzdužnim rezanjem jedne strane plašta. Kad se plašt otvori pristupa se uklanjanju iznutrice s glavom pa sipine „kosti“. Zatim se za mamčenje može koristiti cijela ili uzdužno prepolovljena glava, ovisno o njenoj veličini. Za sitnije lovine režu se uzdužne trake plašta.

Poput svih glavonožaca, sipa je idealna za izradu mješanih, tvrdo- mekanih mamaca. Što više takav se mamac može izraditi i samo od sipe - batom dobro omekšanog i neobrađenog komada. Za pendulu je dobra kombinacija trake sipe i pjeskulja, korejskog ili kojeg drugog manjeg crva. Komad sipe je dobro rabiti i u kombinaciji sa srdelom na drugom privezu, koja će bljeskanjem i mirisom privući ribu iz dubine i okoline. Ta kombinacija je odlična i u lovu bulentinom na padini braka. Osim kantara i ostalih stanovnika braka, tu će privući kokote, arbuna i ostale ribe mekanog dna.
F5458sipaSipa je odličan mamac i za lov „vertical jigging“, tehnikom koja je posljednjih godina „in“ među sportskim i rekreativnim ribolovcima. Naprosto, umjesto varalice u obliku glavonožca, lovi se sipom u čije je tijelo postavljena olovnica potrebne težine, a ispod koje su udice, među kracima sipe.

Poput lignje, sipa se podjednako uspješno može koristiti svježa i odmrznuta, jer zamrzavanjem ne gubi na kvaliteti, posebice u pogledu čvrstoće. Kao i lignja, svježa i zamrznuta, sipa treba imati bijelo meso. Crvenkasto-ljubičasta boja je znak da je bila odmrzavana i ponovo zamrznuta.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250