Petak, 13 Travanj 2018 10:41

Izložba Antuna Masle otvorena u Mostaru

Izložba Antuna Masle otvorena je jučer u mostarskoj galeriji Aluminij, u sklopu Mostarskog proljeća - Dani Matice hrvatske Mostar. Radi se o izložbi Dubrovačkih ljetnih igara, a izložena djela vlasništvo su slikareve obitelji. Za postav zaslužni su povjesničar umjetnosti Antun Karaman i Nikolina Putica iz DLJI.

Izložbu je otvorila federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović. Izložbi su nazočili i ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović, Masline kćeri Brigita i Dolores, ali i dubrovačka glumica Milka Podrug Kokotović.

Kataloški osvrt na Maslin postav napisao je povjesničar umjetnosti dr. sc. Antun Karaman koji naglašava Maslinu izuzetnu i vrlo složenu stvaralačku osobnost.
"Okružje u kojemu je živio i stvarao te motive koji su iz njega navirali, njegov rodni Orašac, kočopernoga pijevca, umilnu janjad, zaigrane konje i vesele maškare koji su ga impresionirali, suprugu Milu koju je obožavao, anđele koje je sanjao, ili, sasvim obične boce na ormaru, poneku ribu ili trešnje na stolu..., sav taj raskošni svakodnevni i snovitošću dodirnuti i oplemenjeni svijet koji ga je veselio i poticao, gledao je očima dječaka kojemu je bilo teško (ili koji možda nije želio) odrasti i svu tu ljepotu izgubiti, a naslikane slike, stihovi i zapisi koje su iz tih opservacija nicali krijese ljepotom, bezazlenošću i ljubavlju kojima je, u emotivnoj (i snovitoj) raščlambi percipirane stvarnosti, stvari oko sebe s ljubavlju grlio i doživljene dojmove i odraze (i sebi i drugima) rado i bespovratno darivao. Premda skroman i samozatajan, Masle je u mnogočemu bio predvodnikom, poglavito sredinom pedesetih godina prošloga stoljeća, kada je na supstratu fovizma, ekspresionizma, art bruta i likovnoga izrijeka djece ostvario posebnu varijantu ekspresionističkim, artbrutovskim i poetskim nabojem uzdignutoga kolorizma. Bio je to, u tomu trenutku, oblik likovnoga govora, posve drukčiji od govora njegovih suvremenika, što ga je činilo izdvojenom i iznimno vrijednom pojavom i u dubrovačkomu i u hrvatskomu slikarstvu njegova vremena. Slike koje je slikao, Masle nije samo slikao, on ih je i živio. Zato one i jesu tako neposredne i tako životno istinite." – ističe, između ostaloga, Karaman.

Također, priznanje Kristalna matica "Maestro Vjekoslav Šutej" dodijeljeno je Igrama za dugogodišnji doprinos i potporu ovoj manifestaciji, a preuzela ga je ravnateljica Ivana Medo Bogdanović.

V.S.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250