Petak, 13 Travanj 2018 13:37

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić o novim rješenjima za komunalnu naknadu

Piše:

Prošlog tjedna zanimljiva obavijest građanima je stigla iz Grada Dubrovnika, a koja se tiče novih rješenja o komunalnoj naknadi i naknadi za uređenje voda. Naime, pisalo je tu da u dosadašnjem sustavu naplate postoje nepravilnosti, ali i nepravednosti.
No, obavijest Grada Dubrovnika bila je štura, odnosno nije pisalo koje su prirode te nepravilnosti i nepravednosti, što u praksi naravno može značiti bilo što. Stoga, zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić za portal Dubrovnikpress.hr objasnila je o čemu se tu točno radi, a iz njezinih riječi se može iščitati kako su navedeni problemi bili tek tehničke prirode.

- Pod time se uglavnom mislilo na nepotpune podatke u pojedinim slučajevima, a pretežito se radilo o podacima vezanim za adresu obveznika, OIB, promjene obveznika koje nisu bile prijavljene i sl. Važno je podsjetiti građane na članak 22. stavak 7. Zakona o komunalnom gospodarstvu koji izričito kaže da je „Obveznik plaćanja komunalne naknade (fizička ili pravna osoba) dužan u roku od 15 dana od dana nastanka obveze ili promjene osobe obveznika istu prijaviti upravnom tijelu nadležnom za komunalno gospodarstvo jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalazi nekretnina". Zakon predviđa i novčane kazne za nepridržavanje ove odredbe za fizičke ili pravne osobe, i to u iznosu godišnje komunalne naknade te ovim putem pozivamo građane da u navedenom roku prijavljuju sve nastale promjene. - objasnila je zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić.

- Formulacija nepravednosti odnosila se i na određene segmente Odluke o komunalnoj naknadi koji su unaprijeđeni novom Odlukom, primjerice pitanje uvjeta od oslobađanja od plaćanja komunalne naknade koji su propisani člankom 13. Odluke o komunalnoj naknadi. Naime, starom odlukom, oslobađanje od plaćanja komunalne nakade odnosilo se na „stambeni prostor", dok je novom Odlukom to izmijenjeno pa se oslobađanje odnosi „na jednu funkcionalnu cjelinu stambene namjene", što u praksi znači da se oslobađanje odnosi isključivo na prostor u kojem korisnik živi. - naznačila je Tokić.

Naglasila je kako "kad govorimo o nepravilnostima ili nepravednostima pritom je bitno istaknuti da građani nisu bili oštećeni".
- Prelaskom na novi sustav vođenja komunalne naknade i naknade za uređenje voda otvorio se problem usklađivanja baze podataka između starog i novog sustava, što je dugotrajan proces, dijelom i zbog velikog broja obveznika (22500). Dodatna teškoća nam je bila i ažuriranje svih dostupnih podataka. No, rješenja su građanima upućena u zakonskom roku te stižu na adrese građana. - pojasnila je Tokić, pripomenuvši kako se "rješenje o komunalnoj naknadi donosi se na temelju Zakona o komunalnom gospodarstvu, Odluke o komunalnoj naknadi i Odluke o vrijednosti boda za obračun komunalne naknade".

Dodala je kako rješenje o komunalnoj naknadi se donosi na temelju Zakona o komunalnom gospodarstvu, Odluke o komunalnoj naknadi i Odluke o vrijednosti boda za obračun komunalne naknade. Pak, naknadu za uređenje voda jedinica lokalne samouprave obračunava i naplaćuje na temelju Zakona o financiranju vodnog gospodarstvu i na temelju Uredbe o visini naknade za uređenje voda.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250