Petak, 13 Travanj 2018 21:41

U Rupama otvorena izložba "Čovjek i more"

Izložba „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar“ otvorena je u žitnici Rupe u petak, u sklopu projekta međumuzejske suradnje Dubrovačkih muzeja i Arheološkog muzeja Zadar. Autorica izložbe je kustosica Dušanka Romanović.

Inače, izložba obuhvaća sedam izložbenih panoa i tri vitrine s izloženom arheološkom građom, a prati je i bogato ilustrirani dvojezični, hrvatsko-engleski katalog.

Autorica Romanović kazala je kako izložba predstavlja ribarski alat i tehnike ribolova u antici, daje pregled mitologije i morskih božanstava te posjetitelje upoznaje s proizvodima i gospodarskom djelatnošću vezanima uz more.

Napomenula je kako je građa prezentirana na izložbi dio fundusa Arheološkog muzeja Zadar i većim dijelom potiče iz antičke luke u Zatonu koja je funkcionirala u razdoblju od 1. do 4. stoljeća.

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać kazala je kako će i Dubrovački muzeji gostovati u Zadru s izložbom "Antički vodovod Vodovađa-Cavtat". Istaknula je kako izložba predstavlja nastavak ranije uspostavljene suradnje.

Izložba je prvi put predstavljena javnosti u Arheološkom muzeju Zadar u studenom 2016. godine, a dubrovačka će je publika moći razgledati do 13. svibnja.

V.S.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250