Ponedjeljak, 16 Travanj 2018 20:41

Uz peti Dubrovnik FestiWine predstavit će se čak 67 vinara sa 150 svojih vina

Piše:

Peti po redu festival Dubrovnik FestiWine predstavljen je danas na konferenciji za novinare u hotelu Excelsior. Festival je počeo danas, a središnji događaj je izložba vina koja će se održati u petak i subotu, u Sunset Beachu.

Više o samom programu rekla je izvršna producentica Dubrovnik Festiwinea Tilda Bogdanović.

Objasnila je kako osim središnje izložbe, sve posjetitelje očekuju brojna vinska događanja. Festival je počeo današnjim ocjenjivanjem vina uz "Dubrovnik FestiWine Trophy", 'Spoj na slijepo“ što podrazumijeva ocjenjivanje vina uz malostonske kamenice, Dubrovnik FestiWine Gala večeru kojom se stipendiraju mladi talenti, atraktivne radionice i prezentacije, gostujući programi poput „Salon of Sparkling wines“ i „Gault & Millau Masterclass“... Također, u sklopu Festivala i ugostitelji nude kreativne menije sljubljene s biranim vinima i naglašavaju pripadnost festivalu doprinoseći širenju vinske kulture.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, inače glavni organizator i inicijator Dubrovnik Festiwinea, rekao je kako je sve započelo donošenjem vinarstva i vinogradarstva Dubrovačko-neretvanske županije.

- Tu smo ponovo prepoznali naša najbolja crna i bijela vina, koja su i najbolja hrvatska crna i bijela vina. Ne umanjujući kvalitetu drugih, ali mislim da to možemo jasno reći. Utvrdili smo da imamo odlična vina, da ih treba još bolje prikazati javnosti i turistima. Jedna od mjera unaprjeđenja je i Dubrovnik Festiwine. - rekao je župan Dobroslavić, dodavši kako je od prošle godine Festival otvoren i vinarima izvan županije.

Od ove godine Festival podržava i Grad Dubrovnik. Gradonačelnik Mato Franković kazao je kako Grad Dubrovnik sa zadovoljstvom podržava ovakve projekte.

- Imamo bogatstvo vina u našoj regiji. Kad bi bili slijepi pored zdravih očiju i ne promovirali svoje, onda bi bilo pitanje kako funkcionira Grad i naš vid održivog turizma. Zato je cilj da Grad Dubrovnik promovira sve svoje proizvode, odnosno one županije. Naša vina su kvalitetna i itekako se mogu staviti uz bok svjetskim vinima. - kazao je gradonačelnik Franković.

Predstavnik vinara Božo Martinović iz Dubrovačkih podruma dodao je kako je posebno sretan jer se u priču uključio Grad Dubrovnik. Naglasio je "da se od Konavala do Pelješca, Korčule i Neretve mi imamo s čim dičiti", objasnivši kako se nada "kako će vinari DNŽ ove godine zauzeti najviša mjesta uz ocjenjivanju vina".

Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić pojasnio je "kako ugostitelji bez vinara bi teško mogli gurati naprijed". Izrazio je uvjerenje "kako će ovo trajati još barem 50 godina".

Predsjednik Ocjenjivačkog žirija Festivala enolog Bojan Kobal rekao je da je ove godine kvaliteta vina jako dobra.

- Ovdje nema slabih uzoraka. Ukupna kvaliteta je na vrhunskom nivou. - rekao je Kobal, dodavši kako "vjeruje da će prvak Festivala biti iz županije Dubrovačko-neretvanske".

Vinski sudac Aleksandar Noršić rekao je kako se ove godine ocjenjuje 150 vina te kako će ukupno svoja vina izložiti 67 vinara.

- No, cijeli program je pametno odrađen. Tu je događaj "Spoj na slijepo", gdje ćemo probati pronaći idealnu kombinaciju bijelog vina i malostonske kamenice. Što se tiče gala večere, uz nju će dvoje naših mladih kuhara dobiti priliku za stipendiju za stažiranje u nekom od vodećih svjetskih restorana. Nastavljamo u jednom dobrom tempu. Idemo dalje, idemo sljedećih 50 godina ovakav događaj imati u Dubrovniku. - objasnio je Noršić.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250