Nedjelja, 06 Svibanj 2018 17:27

U spomen na stradale s "Aurore" položeni vijenci u more

Piše:

Povodom 26. obljetnice potonuća broda "Aurora" danas se u gruškoj luci spuštanjem vijenaca u more odala počast svim poginulima u ovoj pomorskoj nesreći. Vijence su u more položili gradonačelnika Mato Franković, načelnik Općine Konavle Božo Lasić i preživjela s "Aurore" Luce Popović.

Atlasov drveni tridesetmetarski brod Aurora, koji je povezivao okupirani Cavtat s Dubrovnikom, potopljen je u sudaru s gotovo trostruko većom Jadrolinijinom Ilirijom. Okolnosti sudara nikada nisu razjašnjene do kraja. Radi se o jednoj od najvećih pomorskih tragedija u novijoj dubrovačkoj povijesti, a pri potonuću broda živote je izgubilo desetoro ljudi, među njima i troje maloljetne djece.

- Vraćali smo se iz Cavtata, a brod je bio pod zastavom Crvenog križa, prevozio putnike, lijekove, hranu... Na brodu sam bila kao predstavnica Crvenog križa. Kad smo došli do ponte od Palacea, vidjeli smo Iliriju skoro kod Kalamote, nije nam palo napamet da bi nas mogla stići. Ali, kako smo išli prema luci, okrenula sam se i vidim je iza nas. Valjda je činila neki polukrug da bi se vezala pa je došla u našu putanju. Pogledala sam prema njima i rekla im: "Što vam je, hoćete nas spriklat?". - rekla je Popović.

- Dok nije došao udarac, sve je bilo normalno. Najednom su ljudi počeli vrištati, prtljaga letjeti. Ja sam se ukočila. Jedan barba mi je rekao da skočim, onda sam skočila. Toliko je bilo jezivo, skočila sam i vidjela sam glavu s kosom kako nestaje u dubini, kao da me privlačila. Onda su se stvorili momci s Odreda naoružanih brodova i jedan momak me spasio. Moji sinovi su bili na položaju, mislili su da više nema mame, ali preživjela sam. No, svake godine mi se baš na ovaj datum vrati cijeli film. - kazala je Popović.

Inače, razgovor portala Dubrovnikpress.hr s Lucom Popović, koji je nastao uz prošlogodišnje obilježavanje ove pomorske tragedije, možete pročitati OVDJE.

Polaganju vijenaca nazočni su bili i direktor Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo i zamjenik načelnika Općine Konavle Ivo Radonić.

V.Salvia

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250