Petak, 11 Svibanj 2018 11:09

U svibnju s obale: Miješana lovina s miješanog dna

Piše:

Kao posljedica klimatskih promjena, umjesto u ožujku ili travnju, tek početkom svibnja u priobalne vode južnog Jadran pristigle su veće količine riba. Dolazak će završiti najkasnije do početka lipnja, a u uskom priobalnom pojasu, sve ribe koje nisu izrazito pučinske, ovisno o području, boravit će do kraja srpnja. Svo to vrijeme bit će vrlo raspoložene za ishranu pa je predstojeći period pravo vrijeme ne samo za uspješan nego i raznovrstan ribolov udicom s obale, ali i biranje ciljane lovine.

Bez dvojbe, najviše će ribolovaca poželjeti loviti podlanicu ili ovratu, oradu. No, nju treba dugo čekati pa je puno bolje njoj se nadati, a ciljano loviti njene nešto manje cijenjene, ali znatno brojnije srodnike - fratra, pica, sarka i arbuna. U takvom lovu plijen su i pijerka, lumbrak, smokva, vrana, škrpina, često većih dimenzija.

Iako prilaze i posve blizu obale, sve te ribe u ovo doba godine su najčešće na dubinama između 5 i 15, čak i do 20 metara. Osim kao i podlanica, na mirnim blago ponirućim kamenitim obalama, te se ribe više ili manje rado zadržavaju i na drugim, obližnjim terenima. Tako na pjeskovitom dnu djelomično prekrivenom travom, voli boraviti fratar i osobito pic koji rado čupka mlade izdanke smeđe alge citozire. Sraka će se, pak, rado zadržavati i na strmijem te neravnijem terenu, baš kao i škrpina. Za razliku od njih, lumbraka i, osobito, pijerke i vrane, nema na strmim, ali ima na svim ostalim terenima, posebno onim obraslim.

Iz svega navedeno, jasno je da je u predstojećem periodu najbolje loviti na miješanom dnu, s kamenite obale koja se blago spušta u dubinu, a u čijoj je blizini strmije kamenito i položito pjeskovito obraslo dno. Podjednako je dobro, a najbolje dok ribe posve ne priđu obali, loviti na prijelazu kamenite, strma ili ne, obale u pjeskovito dno.

Nasuprot rasprostranjenom mišljenju da najveće ribe obitavaju u najudaljenijim morskim kutcima, veliki, često kapitalni fratri, pici i sarci, baš kao i uostalom i podlanice te lubini, češće će se naći uz kopno nego uz pučinske otoke.

Iako se dobro love i noću, koje su sve ugodnije, u lov na nabrojane ribe bolje je ići tijekom dana jer je većina njih najaktivnija u to doba, pogotovo zorom i u smiraj dana. No, uspješno se loviti može tijekom cijelog dana, posebice pijerke i usnača te u vrijeme plime. Najbolji vremenski uvjeti za lov jesu mirno more, bez ili uz tek lagani vjetar, a dobri kad je more malo valovito.
sobaletekst1Loviti se može s više načina kompletiranim priborom. Najčešće se koristi pribor kojim se lovi podlanica. To znači s jednom udicom na struni koja klizi kroz šuplju olovnicu čiji je hod ograničen na 40 do 50 cm od udice. Međutim, kako su nabrojane ribe lakše od „kraljice“, jasno je da pribor za njihov lov treba biti slabiji, a udice manje, osobito ako se pretežito lovi pic.

Najprikladnija je udica širine luka 8 do najviše 15 mm, odnosno 10 mm ako se pretežito lovi pic. Također, najprikladnija je udica oblika „Crystal“, ali nešto kraćeg tijela, koja je inače najbolje za lov uz obalu. Posve je dobre i udica oblika „Aberdeen“, tzv. parangalka. Love li se pretežito sarak i fratar najbolje je koristiti udice oblika „Limerick“, kakve se najbolje i za lov podlanice.

Zbog mogućnosti ulova podlanice, osnovnu strunu pribora treba izraditi od najlona promjera 0,35 do 0,45 mm, a završnjak 0,25-0,35 mm. I za najdalje odbačaje najčešće dovoljno pribor opteretiti s olovnicom težine 30, najviše 50 grama.

Većina spomenutih riba se kreću malo poviše dna, a za hranom se nerijetko podigne i bliže površini. Zbog toga ih se može loviti i priborom nešto drukčije kompletiranim, koji mamac drži poviše dna i tako ga čini bolju vidljivim.

Na takav se ometac olovnica postavlja na kraj pribora, a udica se vezuje na privez (primulu, pjok) dužine 20-tak centimetara koji se za predvez, osnovu završnjaka, vezuje pola metra iznad olovnice. Na privez, najbolje na njegovu sredinu, dobro je staviti kuglicu plutnjak, „pop-up“, koja će mamac držati poviše dna i kad pribor polegne po njemu. Ako se ne lovi na izrazito škrapastom terenu, takav završnjak može biti klasični „očenaš“, odnosno imati i tri priveza. Posebno je pogodan ako se pretežito love pijerka i ostale neoprezne ribe.
sobaletekst2Bez obzira kako se kompletiranim završnjakom lovilo, koristiti je najbolje laki, eventualno srednje teški štap tipa „bolognese“ ili, još bolje „beach“ ili „beach ledgering“. No, svi ti štapovi mora imati osjetljiv vrh. Na njega je dovoljno montirati laganu, ali je bolje srednju, rolu veličine 50. Prednost treba dati nešto bržim, prijenosnog odnosa oko 5,2 :1.

Što se tiče taktike lova, najbolja je ona prilagođena podlanici. To znači pa poslije odbacivanja mamaca strunu treba samo lagano zategnuti. Ako su u blizini, pijerka, škrpina i usnače mamac će brzo i bez oklijevanja prihvatiti. Međutim, pic, fratar i sarak te arbun znatno manje, dugo će oklijevati. Zato treba biti vrlo strpljiv. Kad riba ponese mamac i snažno zategne strunu treba odlučno kontrirati i izvlačiti bez velikog taktiziranja kako bi se spriječilo ovratu, fratra i sarka da se zavuku u kakav procjep ili sakriju iza kamena i tako pokidaju strunu.

Za razliku od taktike, mamac ne treba biti prilagođen lovu podlanice. Istina, sve će navedene ribe posegnuti i za golim štrcaljcem i volkom, ali je bolje ponuditi im koji mekši, ali i mamac jeftiniji od velikog crva. To mogu biti komadi srdele i drugih sitnih riba - gavuna, girovki... Mamčiti se mogu i crvi, račići te ostali stanovnici dna.

Čim se izvuče iz mora, ulov treba premjeriti. Naime, zakonom je zabranjeno loviti arbuna kraćeg od 15, fratra i pica od 18, ovrate od 20, sarka od 23 cm…

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250